Specializarea inteligentă în nanotehnologii şi materiale avansate - a 15-a ediţie a Seminarului Naţional de Nanoştiinţă şi Nanotehnologie

 

Difuzam un nou anunt, cu amanunte suplimentare privind evenimentul “Specializarea inteligenta in nanotehnologii si materiale avansate” (a 15-a editie a Seminarului National de Nanostiinta si Nanotehnologie), care va avea loc la data de 15.06.2016, ora 9:30, la Biblioteca Academiei Romane.  Reamintim faptul ca reprezentantii ANSCI, UEFISCDI si ai Comisiei Europene vor trece in revista posibilitatile de finantare in diverse programe: din PN III, din fondurile structurale, din programele europene. Se va prezenta orientarea europeana spre sinergia acestor programe, cu exemplificare in nanotehnologii si respectiv materiale avansate, tehnologii industriale selectate si pentru specializarea inteligenta a Romaniei.

 

Din prezentarea d-nei Dr. Maria Susan Resiga, director general al UEFISCDI, citam: “Calendarul competitional 2016 contine instrumente de finantare atat pentru cercetare fundamentala si exploratorie de frontiera, cat si pentru co-finantarea cercetarii-inovarii prin proiecte tematice care vizeaza etapele progresului de la idee pana la valorificarea sa economica. De asemenea, in urmatorul trimestru vor fi lansate instrumente de finantare ce vizeaza dezvoltarea resursei umane pentru cercetare prin cresterea capacitatii tinerilor cercetatori de a pune in practica programul propriu de cercetare”.

 

In partea a II-a a seminarului se vor prezenta, printre altele, proiecte europene castigate de institute de chimie ale Academiei Romane. Dr. Speranta Tanasescu, de la Institutul de Chimie Fizica “Ilie Murgulescu” din Bucuresti, prezinta  proiectul PROSAFE (tip CSA), al carui scop este acela de a integra, armoniza si coordona activitatile in domeniul sigurantei nanomaterialelor (in tarile UE si alte tari industrializate) prin promovarea principiului „Safe-by-Design” (siguranta prin proiectare). Tot d-na Dr. Tanasescu vorbeste si despre importanta strategiilor de grupare a nanomaterialelor si de implementare a conceptului de siguranta prin design pentru dezvoltarea cadrului legislativ in domeniul nanomaterialelor si nanotehnologiilor (proiect NanoREG II, tip RIA). Ambele proiecte sunt importante pentru stimularea dezvoltarii domeniului nanotehnologiilor in tara noastra.

 

O premiera remarcabila este castigarea proiectului de tip ERA-Chair denumit SupraChem Lab (Dr. Teodora Rusu si Dr. Mariana Pinteala, Institutul de Chimie Macromoleculara “Petru Poni” din Iasi). Prin proiect se va infiinta si finanta in cadrul ICMPP un grup de cercetare in domeniul chimiei supramoleculare, condus de catre un specialist recrutat din strainatate.


Programul complet al seminarului
trimite si la rezumatele comunicarilor respective.


Va invitam sa va inscrieti pe lista de participanti pentru a primi atat mapa cu documentatie, cat si volumul „Nanomaterials, Nanoparticles, Nanodevices” (Ed. Academiei, 2016), care contine lucrari stiintifice selectate de la editia din 2015 a Seminarului „nano”. Reamintim ca manifestarea are loc intre orele 9:30 si 13:30 si are loc la  Biblioteca Academiei Romane, Calea Victoriei, 125 (intrare si prin Bv. Dacia, loc de parcare).

 

 

.

Modificat la: 2016-06-13 16:27:00

Articole similare