Parcul Aplicaţiilor Luminii Extreme(ELAP) - Protonii Laser de Mare Energie la ELI-NP ar putea face accesibil cel mai promiţător tratament pentru cancer

 

Având cel mai puternic laser din lume, proiectul ELI-NP are posibilitatea de a crea un cluster de inovatii și tehnologii. Locaţia sa ar putea fi gazda ideală a unui Parc al Aplicaţiilor Luminii Extreme(ELAP). Pornind de la rezultate recente ale ELI-NP, Ecole Polytechnique (Franţa) şi University of California, Irvine, în generarea de protoni cu laser, se are în vedere utilizarea laserului pentru protonterapie. Având în vedere că un fascicul de protoni acceleraţi nu afectează ţesuturile sănătoase pe drumul spre tumoră, această metodă este considerată a fi  cea mai eficientă modalitate de vindecare a cancerului. Însă, această  procedură promiţătoare nu poate fi folosită pe scara largă din cauza costurilor prohibitive şi a dimensiunilor instalaţiei, atunci când este construită folosind tehnologia tradiţională pentru accelerarea particulelor. În schimb, laserii de intensitate ultra-înaltă pot oferi o alternativă mult mai compactă şi accesibilă.

 

Pentru a valorifica pe deplin potenţialul ştiinţific şi social al ELI-NP se va înfiinţa un Parc de Aplicaţii ale Luminii Extreme (ELAP). Pornind de la tehnologiile Luminii Extreme, ELAP va fi un incubator de start-up-uri cu baza la Măgurele, inspirate de proiectul ELI-NP.

 

Între 6-7 iulie, la ELI-NP/IFIN-HH, vom  lua în discuţie aplicaţii medicale de avangardă, precum şi relevanţa creării unui parc de inovaţii medicale în jurul ELI-NP. 

 

La încheierea primei sesiuni din ziua de 6 iulie se vor putea lua interviuri cu profesorii invitaţi. Pentru orice informaţii suplimentare, adresaţi-vă Dlui Andrei Dorobanţu, Tel. 0722 766 148, email: andreidorobantu@yahoo.com

 

Programul evenimentului.

 

 

 

.

Modificat la: 2016-07-05 13:35:00

Articole similare