S-a constituit un nou Consorțiu European pentru o Infrastructură de Cercetare destinată furnizării de date esențiale asupra ecosistemelor marine, pericolelor naturale și schimbărilor climatice

 

Comisia Europeană a adoptat la 29 septembrie 2016 Decizia privind instituirea Consorțiului European pentru o Infrastructură de Cercetare, destinată  Observatorului european multidisciplinar al fundului mării și al coloanei de apă - European Research Infrastructure Consortium (ERIC) to the European Multidisciplinary Seafloor and Water Column Observatory (EMSO).

 

În consorţiul recent format România este membru alături de Italia, stat membru gazdă, de Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Portugalia și Marea Britanie.

 

La acestă infrastructură ţara noastră participă cu instalația de interes național "Centrul Naţional de Monitorizare Alarmare la Hazarde Naturale Marine EU XINUS”, care include şi reţeaua Black Sea Security gestionată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar.

 

EMSO ERIC este cel de al doilea consorţiu european pentru o infrastructură de cercetare la care participă România, primul fiind Consorțiul pentru o Infrastructură Central-Europeană de Cercetare - Central European Research Infrastructure Consortium - CERIC–ERIC, înființat în iunie 2014, la care România participă de asemenea, ca stat membru.

 

Consorțiul European pentru o Infrastructură de Cercetare reprezintă forma juridică europeană de organizare a infrastructurilor de cercetare pan-europene în vederea organizării și utilizării în comun. Organizațiile de tip ERIC sunt constituite în baza Regulamentului UE 723 / 2009, iar România și-a stabilit procedura de participare la aceste organizații prin Ordinul 5180 din 2013.

(http://research.ro/ro/articol/3417/programe-interna-ionale-consor-ii-pentru-infrastructuri-europene-de-cercetare-erics)

 

Guvernul României a aprobat participarea ţării noastre la această infrastructură pan-europeană printr-un Memorandum, la data de 27 iulie 2016.

Modificat la: 2016-10-05 16:00:00

Articole similare