Reuniune informală la Bruxelles

 

La invitația comună a comisarului european pentru cercetare, știință și inovare dl. Carlos Moedas și a președintelui Consiliului UE Competitivitate - Cercetare dl. Heinz Faßmann, ministrul federal al educației, științei și cercetării din Austria, în data de 15 octombrie 2018, s-au întâlnit la Bruxelles reprezentanții celor 28 de state membre, în cadrul unei reuniuni informale, pentru a discuta o primă formă a misiunilor și parteneriatelor din noul Program cadru UE pentru cercetare și inovare „Horizon Europe”.

 

Reuniunea a avut loc la două săptămâni după ce Consiliul a decis să includă domeniile misiunilor și parteneriatelor instituționale în textul legal al Programului „Horizon Europe”

 

Așa cum a promis comisarul Moedas în cadrul reuniunii Consiliului din 28 septembrie 2018, Comisia Europeană a prezentat un document neoficial, care conține o listă de tematici propuse, despre care Comisia consideră că au cel mai mare potențial pentru lansarea primelor misiuni și a parteneriatelor din cadrul „Horizon Europe”, atât din domeniul public-public (în baza articolului 185 din TFUE), cât și din domeniul public-privat (în baza articolul 187 din TFUE).

 

Comisarul Moedas a prezentat în detaliu propunerile Comisiei Europene privind misiunile și parteneriatele. A urmat un schimb de opinii, în cadrul căruia mai mulți miniștri au subliniat importanța rolului statelor membre în alegerea și punerea în aplicare a misiunilor și parteneriatelor. Aceștia au subliniat că misiunile trebuie să aibă o tematică relevantă și semnificativă pentru cetățeni.

 

România a fost reprezentată de secretarul de stat în Ministerul Cercetării și Inovării, dl. Ciprian Preda, care a prezentat poziția României pe acest subiect: "În acest sens, este esențial ca misiunile și parteneriatele să fie orientate către utilizatori și să aibă un impact socio-economic mai ridicat în beneficiul părților interesate, al întreprinderilor și al administrațiilor publice. România este de acord că excelența trebuie stimulată, protejată și cultivată în întreaga Europă, valorizând întregul potențial de cercetare și inovare. Cu toate acestea, excelența nu ar trebui să conducă la o fragmentare mai profundă a științei și cercetării, în întreaga Uniune Europeană. Mai mult, vedem rolul misiunilor de a contribui la reducerea fragmentării, la evitarea suprapunerilor și la reducerea decalajelor în cercetare și inovare în Europa. O desfășurare reușită a misiunilor, bazată pe o reformă eficientă a parteneriatelor europene în „Horizon Europe”, ar trebui să contribuie la găsirea de soluții concrete la provocările cu care se confruntă Europa și la mobilizarea excelenței științifice și tehnologice, oriunde se află aceasta în Uniunea Europeană."

 

Totodată, secretarul de stat, Ciprian Preda, a făcut câteva precizări de ordin tehnic vis a vis de susținerea pentru “quantum computing” în lista de preocupări viitoare de pe agenda comisarului Moedas.

 

Ministrul austriac Faßmann a încheiat reuniunea, concluzionând faptul că statele membre apreciază efortul Comisiei în pregătirea unei liste de posibile misiuni și parteneriate. Președinția Consiliului va urmări avansarea lucrărilor spre un acord între statele membre privind misiunile și parteneriatele instituționale, dacă acest lucru va fi posibil, până la următoarea reuniune a Consiliului Competitivitate din 30 noiembrie 2018. Ca un prim pas în această direcție, Președinția austriacă a Consiliului UE – Cercetare are programat un seminar tehnic la nivelul grupului de lucru, în data de 17 octombrie 2018.

 

 

 

Modificat la: 2018-10-19 17:49:00

Articole similare