Participarea Romaniei la Reuniunea ministrilor responsabili cu problematica stiintei si tehnologiei din statele membre OCEMN de la Sofia din 8-10 aprilie 2010

Domnul Adrian CURAJ, presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica va participa la Sofia la “Reuniunea ministrilor responsabili cu problematica stiintei si tehnologiei din statele membre OCEMN” (Organizatia de Cooperare Economica a Marii Negre), în perioada 8 - 10 aprilie 2010.

În data de 9 aprilie 2010, va avea loc la Sofia reuniunea ministrilor responsabili cu problematica stiintei si tehnologiei din statele membre ale Organizatiei de Cooperare Economica a Marii Negre (OCEMN) în vederea adoptarii celui de al doilea Plan de actiune pentru perioada 2010-2014, manifestare prevazuta în Planul de activitati al Bulgariei, ca tara coordonatoare a Grupului de lucru pentru stiinta si tehnologie.

Cel de al doilea Plan de actiune, prevazut pentru perioada 2010-2014, este documentul oficial al OCEMN prin care statele membre îsi reafirma angajamentul de cooperare în domeniul stiintei si tehnologiei si reconfirma sustinerea în plan politic a cooperarii în domeniu.

Planul de actiune îsi propune sa furnizeze initiative specifice si instrumentele necesare consolidarii cooperarii stiintifice, concentrata pe urmatoarele aspecte:

  • Resurse umane (fructificarea experientei acumulate de colectivele de cercetatori în dezvoltarea durabila; schimb de experti; organizare si participare în comun la manifestari stiintifice; stimulente pentru tineri cercetatori).
  • Potential stiintific (prezentarea de bune practici si cazuri de succes; promovarea de politici pentru stimularea participarii sectorului privat în activitatea de cercetare;  evaluarea eficientei si impactului programelor de cooperare bilaterala între statele membre OCEMN; sustinerea activitatii centrelor de cercetare individuale; implementarea unor studii regionale ce evalueaza performanta si potentialul sistemelor nationale de cercetare).
  • Infrastructura de cercetare (proiecte de dezvoltare a infrastructurii multinationale cu impact regional; atragerea de fonduri publice/private sau alte surse externe pentru modernizarea infrastructurii de cercetare; largirea si consolidarea conectarii retelelor nationale la retele europene: GEANT, e-Science, Grids).
  • Inovare (fructificarea rezultatelor cercetarii în produse si procese inovative cu ajutorul parcurilor tehnologice, incubatoarelor de idei; crearea unei retele regionale a parcurilor tehnologie; oferirea de stimulente pentru comercializarea rezultatelor din cercetare).

Domeniile prioritare agreate de statele membre OCEMN sunt Energia,Tehnologia Informatiei si Comunicatiile, Biotehnologia, Stiintele vietii, Agricultura, siguranta si securitatea alimentara.

Planul de actiune pentru perioada 2010-2014 va fi aprobat în cadrul reuniunii de la Sofia, prin adoptarea Declaratiei comune a ministrilor responsabili cu activitatea de cercetare din statele membre OCEMN.

Mandatul delegatiei romane consta în stimularea dialogului pentru dezvoltarea relatiilor de colaborare în domeniul cercetarii, dezvoltarii tehnologice si inovarii între statele membre OCEMN, precum si reconfirmarea angajamentului pentru cooperarea regionala în zona Marii Negre prin adoptarea, de catre domnul Adrian Curaj, a “Declaratiei privind cooperarea în domeniul stiintei si tehnologiei” si a „Planului de actiune al OCEMN privind cooperarea în domeniul stiintei si tehnologiei pentru perioada 2010-2014”.

Modificat la: 2010-04-06 00:00:00