Semnarea Acordului dintre Romania si CERN

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, dl. Adrian Curaj va participa joi, 11 februarie 2010, la Geneva (Elvetia), la semnarea Acordului României cu Organizatia Europeana pentru Cecetari Nucleare (CERN) privind statutul de candidat pentru aderare la CERN.

Evenimentul va avea loc în dupa-amiaza zilei de 11 februarie 2010, la Geneva, ora României, 16.30.

Semnarea Acordului deschide cercetatorilor români si institutelor românesti de cercetare perspective exceptionale de cooperare cu cel mai prestigios centru European de cercetare în domeniul fizicii particulelor si energiilor înalte.

Odata cu dobândirea acestui statut, România va putea participa la o serie de programe de cercetare axate pe prioritati stiintifice la nivel global. Va dobândi acces gratuit la tehnologiile elaborate în acest cadru si se va bucura de posibilitatea dezvoltarii în tara de tehnologii înalte cu implicarea industriei. Aderarea la CERN reprezinta în acelasi timp o recunoastere a valorii scolii românesti de fizica. În prezent, peste 70 specialisti români sunt implicati în diverse experimente ale CERN.

Programul vizitei la Geneva include si o întâlnire a delegatiei romane, la sediul Misiunii Permanente a României de la Geneva, cu cercetatorii români angrenati în activitatea de cercetare din cadrul CERN.

Din delegatia României face parte si Tudor Giurgica-Tiron, elev în clasa a X-a la Colegiul National Iasi, laureat al concursurilor nationale si internationale de fizica.

 

 

Despre CERN:

Prin demararea ultimului experiment de anvergura la sfârsitul anului 2009, acceleratorul LHC (Large Hydron Collider), CERN a intrat într-o noua era a cercetarii fundamentale. Experimentul LHC este considerat unul dintre cele mai vaste proiecte stiintifice de fizica a particulelor, cu o adevarata dimensiune globala, menit sa exploreze noile limite ale energiei. Fondat ca una dintre primele institutii comune europene, prin semnarea de catre 12 state vest-europene, la 29 septembrie 1954, a unei Conventii care viza asigurarea coordonarii politicilor în domeniul nuclear a statelor membre, CERN este în prezent cel mai mare si mai prestigios centru mondial de cercetare în domeniul fizicii nucleare si a particlulelor, consacrat si ca locul unde s-a creat web-ul.

Dupa 1990, în cotextul eliminarii barierelor ideologice între vestul si estul Europei, numarul statelor membre ale organizatiei a crescut la 20 (ultima tara care a ratificat Conventia CERN fiind Bulgaria - iunie 1999), iar al celor care colaboreaza cu organizatia, în calitate de observator sau colaborator-nemembru, la 34. 

State membre CERN: Austria (1959), Belgia (1953), Cehia (1993), Danemarca (1953), Elvetia (1953), Finlanda (1991), Franta (1953), Grecia (1953), Italia (1953), Norvegia (1953), Olanda (1953), Polonia (1991), Germania (1953), Marea Britanie (1953), Portugalia (1986), Slovacia (1993), Spania (1961), Suedia (1953), Ungaria (1992), Bulgaria (1999). 

Desi este o organizatie europeana, ai carei membri apartin spatiului european, CERN se bucura de participarea a numeroase tari non-europene, unele dintre ele având rol de observatori (de ex. SUA, India, Japonia, Israel). 

Activitatile desfasurate de CERN si-au demonstrat performanta pe trei directii, rezultând în contributii utilizate astazi la scara mondiala: 

=) cercetare fundamentala, renumita pentru eforturile de înlaturare a barierelor cunoasterii, ultimele experimente fiind concludente în acest sens; 

=) identificarea aplicatiilor tehnologice imediate, în baza unei ample colaborari cu ramurile industriale de înalta tehnologie, având în cele mai diverse domenii – tehnologia informatiei, medicina, etc. 

 

=) formarea si asigurarea unei înlate specializari pentru ingineri si cercetatori în domeniul fizicii nucleare si a particulelor, este o adevarata pepiniera de formare. 

La programele dezvoltate de CERN participa 500 de universitati si institute de cercetare din întreaga lume, de facilitatile Centrului beneficiind peste 7.500 de fizicieni (80 de nationalitati) – mai mult de jumatate din numarul total al fizicienilor specializati în domeniul nuclear. 

Modificat la: 2010-02-10 00:00:00