• Facebook
  • LinkedIn
  • Youtube

La Bruxelles, moment istoric pentru cercetarea romaneasca

În 3 decembrie 2009, Consiliul format din cei 27 de ministri ai cercetarii din Comunitatea Europeana au aprobat declaratia Cehiei, Ungariei si Romaniei privind proiectul ELI (Extreme Light Infrastructure), primul proiect pan-european din partea de Est a „Cortinei de Fier”.

Astfel, în Romania se va construi si va functiona un sistem de laser de putere înca neimaginata de cercetatori. Aceasta înseamna „beneficii extreme pentru domeniul afacerilor, pentru sanatate, pentru societatea noastra în totalitatea ei” declara de la Bruxelles, Prof. Dr. Marius Enachescu, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS).

  Cu ocazia reuniunii de pe 3 decembrie 2009 România, Cehia si Ungaria au facut o declaratie comuna privind construirea împreuna a infrastructurii pan-europene de cercetare “Extreme Light Infrastructure” (ELI), în model distribuit, în cele trei tari.Având în vedere ca ELI va fi prima infrastructura pan-europeana care se va construi în noile state membre, pentru a marca aceasta reusita, cele trei tari au confirmat în cadrul Consiliului Competitivitate suportul lor pentru ca în comun, pe picior de egalitate, sa finalizeze demersurile cu care au fost împuternicite de Comitetul Director ELI pentru realizarea unei infrastructuri integrate ELI având personalitate juridica ERIC (European Research Infrastructure) si o singura guvernanta. De asemenea, au fost invitate toate statele membre sa participe la acest proiect.

 

 

 

Modificat la: 2009-12-07 00:00:00