• Facebook
  • LinkedIn
  • Youtube

România, gazda ediției 2011 a ESHEP (Școala Europeană de Fizica Energiilor Înalte)

Ediția 2011 a Școlii Europene de Fizica Energiilor Înalte (ESHEP) se va desfășura în perioada 7-20 septembrie 2011, la Cheile Grădiștei Moeciu-Bran. Cu ocazia semnării în 11 februarie 2010, la Geneva, a Memorandumului de aderare a României la Organizația Europeană de Cercetări Nucleare (CERN), Prof. Rolf Heuer, Directorul General al CERN a propus d-lui Prof. Daniel Funeriu, Ministrul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, ca țara noastră să găzduiască acest important  eveniment.

Școala Europeană de Fizica Energiilor Înalte (ESHEP), organizată în comun de Organizația Europeană de Cercetări Nucleare (CERN), Geneva, Elveția și de Institutul Unificat de Cercetări Nucleare (JINR), Dubna, Rusia,  este una din cele mai renumite școli de fizică din lume. Cei selecționați pentru a participa la ESHEP (printre care 10 români) sunt cei mai promițători tineri cercetători din domeniul fizicii nucleare și a particulelor elementare.

(http://physicschool.web.cern.ch/PhysicSchool/ESHEP/previous_eshep.html)

Școala este concepută în primul rând pentru cercetători aflați în ultimii ani ai studiilor doctorale în domeniul fizicii experimentale la energii înalte. Este o treaptă extrem de importantă în pregătirea lor pentru specializări de performanță ulterioare și oferă un antrenament intensiv – 32 de lecții de câte 90 minute, ultimele 15 fiind dedicate întrebărilor și discuțiilor. Subiectele abordate sunt dedicate rezultatelor obținute (și așteptate!) la LHC (Large Hadron Collider) și celor mai arzătoare probleme actuale ale cunoașterii prin fizică, de la Cosmologie și Fizica Ionilor Grei, la fizica particulelor elementare. Domeniile amintite sunt direct legate de programarea experimentelor la LHC  și prezintă o mare importanță pentru cercetările dezvoltate la IFIN-HH, organizatorul român al ESHEP 2011, regăsindu-se atât printre tematicile abordate la ora actuală în Institut, cât și în recent elaborata strategie a domeniului fizicii în România.

Este de reținut că ESHEP 2011 este prima Școală CERN - JINR organizată în România, importanța sa fiind  excepțională în condițiile în care țara noastră este țară candidată la aderare, urmând a deveni în anul 2014, țară membru.Finalul ESHEP 2011 se va desfășura la București, în 20 septembrie 2011, cu participarea Directorului General Rolf-Dieter Heuer care va vizita Expo CERN și va participa la o conferință publică în Aula Mare a Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”.  Instituția  va găzdui totodată în perioada 29 august – 3 octombrie 2011, Expoziția LHC (Large Hadron Collider) "Cunoaștere fără frontiere" Expoziția CERN de la BCU-București poate fi vizitată zilnic  între orele 10.00 - 17.00, iar în perioada 15-26 septembrie, între orele 10.00-23.00.

http://outreach.web.cern.ch/outreach/expos/mini_expo.html

Modificat la: 2011-09-06 15:59:00