• Facebook
  • LinkedIn
  • Youtube

Sesiunea 41 a Comisiei de Colaborare Ştiinţifică şi Tehnologică dintre România şi Republica Populară Chineză

În 24 mai 2012,  s-a desfășurat la București Sesiunea 41 a Comisiei de Colaborare Ştiinţifică şi Tehnologică dintre Republica Populară Chineză şi România (denumită în continuare Comisia).

Evenimentul a avut la  bază Acordul privind Colaborarea Ştiinţifică şi Tehnologică dintre Guvernul Republicii Populare Chineze şi Guvernul României, semnat la  Bucureşti  în 27 iunie 2008,  iar Protocolul care s-a semnat cu această ocazie va folosi la promovarea viitoarele cooperări ştiinţifice și va maximiza oportunităţile pentru cercetare şi dezvoltare oferite de Uniunea Europeană şi alte organizaţii internaţionale.

Problemele abordate în timpul lucrărilor Comisiei privesc schimbul de informaţii privind dezvoltarea ştiinţifică şi tehnologică, evaluarea performanţelor proiectelor aprobate în Sesiunea a 40-a și discuţiile referitoare la proiectele comune şi iniţiativele noi.

Ambele părţi au convenit că proiectele încheiate prin prezentul Protocol sunt în conformitate cu domeniile prioritare de cooperare ştiinţifică şi tehnologică ale ambelor ţări. Propunerile de proiecte au fost depuse simultan de către ambii parteneri de cooperare și  au fost evaluate de către ambele Părţi. În conformitate cu normele excelenţei ştiinţifice şi tehnologice, în limita bugetelor disponibile şi a reglementărilor ambelor Părţi, Comisia a selectat 26 de proiecte pentru implementare în perioada 2013-2014.

Cele două Părţi au fost de acord să intensifice cooperarea în domeniul comercializării rezultatelor cercetării,  biogazului şi agriculturii în special pentru realizarea Parcului Ştiinţific şi Tehnologic România – China, şi să sprijine reciproc participarea oamenilor de ştiinţă, cercetătorilor şi experţilor din fiecare ţară la astfel de evenimente.

Cele două Părţi au fost de acord de asemenea, să găsească pentru următoarea sesiune conceptul unui nou tip de colaborare cu proiecte la scară mai largă, cu activităţi   mai complexe de urmărit şi o finanţare mai mare.

Delegaţia Chineză a fost condusă de domnul Cao Jianlin, Preşedintele Părţii chineze în Comisie şi Ministru adjunct al Ştiinţei şi Tehnologiei din Republica Populară Chineză, iar cea română de domnul Dragoş Mihael Ciuparu, Preşedintele Părţii române în Comisie şi Preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică.

Modificat la: 2012-05-24 09:42:00