• Facebook
  • LinkedIn
  • Youtube

Comisia Europeană a aprobat finanţarea ELI-NP în România

Comisia Europeană a aprobat suma de 180 milioane EUR pentru Centrul de Cercetări Ştiinţifice Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) ce va fi construit în România, pe Platforma de Fizică de la București- Măgurele.

Comisarul European pentru politică regională, Johannes Hahn, a afirmat în legătură cu această decizie: „Acesta este exact tipul de proiect pe care dorim să îl vedem mai des în viitor. El are menirea de a impulsiona cercetarea ştiinţifică şi inovarea. Vrem să lansăm mai multe astfel de proiecte în viitor, cu o evidentă valoare adăugată, pentru a ne asigura că fiecare euro este cheltuit în mod inteligent”.

Proiectul va avea rolul unei platforme paneuropene ce va cuprinde discipline științifice și domenii inovatoare cum sunt fizica fundamentală, fizica nucleară, astrofizica, știnţele materialelor şi ştiinţele vieţii. Platforma reprezintă calea sigură a integrării învăţământului superior şi cercetării în Spaţiul European al cercetării științifice de vârf și de avangardă. ELI-NP este parte a proiectului Extreme Light Infrastructure, unul dintre proiectele de infrastructură de cercetare de maximă prioritate pentru Uniunea Europeană.

Implementarea proiectului presupune constituirea unui consorţiu format din reprezentanţii Republicii Cehe, Ungariei și României pentru realizarea unei reţele multidisciplinare paneuropene consacrată cercetărilor științifice și tehnologiilor de vârf. Decizia Comisiei Europene este de o importanță majoră pentru cercetarea științifică și pentru mediul academic din România.

Costul total al proiectului finanțat de Comisia Europeană este de 356 milioane EUR din care prima fază a proiectului se ridică la valoarea de 180 de milioane de EUR, aprobată în prezent.

„Ne punem speranţe foarte mari în proiectul ELI-NP. Prin intermediul acestuia, România are ocazia de a se plasa ferm pe harta cercetării europene, de a păstra în ţară lucrători cu specializare foarte înaltă, inversând fenomenul «exodului creierelor»şi atrăgând noi societăţi în regiune”, a mai declarat Comisarul European Johannes Hahn. Exprimându-ne acordul cu afirmația de mai sus a domnului Johannes Hahn, asigurăm Comisia Europeană nu numai de determinarea noastră de a realiza la cotele așteptate acest proiect, dar și de faptul că apreciem hotărârea Comisiei prin care României i se acordă o mare șansă pentru generația de azi și de mâine a cercetătorilor români capabili de performanță.

Modificat la: 2012-09-18 08:28:00