• Facebook
  • LinkedIn
  • Youtube

Vor demara 125 de proiecte cu finanţare europeană în domeniul cercetării

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a semnat marţi, 30 iulie, contractele care vor permite derularea a 125 de proiecte finanţate din Fonduri Structurale prin Axa Prioritară 2 - Creșterea Competitivității prin Cercetare Dezvoltare și Inovare, din cadrul POS CCE. Finanţarea, în valoare de 480 de milioane de lei, are drept beneficiari exclusiv antreprenori şi întreprinderi din România. 
În cadrul conferinţei de presă care a precedat semnarea documentelor, ministrul delegat Mihnea Costoiu a afirmat că demararea acestor proiecte contribuie decisv la aplicarea strategiei Guvernului de creştere a ratei de absorbţie a fondurilor comunitare. „Semnarea celor 125 de contracte are o importanţă extrem de mare pentru România, pentru că este încă un pas în absorbţia fondurilor comunitare în domeniul cercetării şi inovării, iar desfăşurarea cu succes a acestor proiecte înseamnă, în acelaşi timp, acumularea de experienţe în obţinerea finanţărilor pentru mediul privat, în mod special", a declarat Mihnea Costoiu.
Ministrul Mihnea Costoiu a mai declarat că aceste proiecte vor avea un aport semnificativ la dezvoltarea cercetării în ţara noastră deoarece generează locuri de muncă de înaltă specializare. „România trebuie să sprijine cercetarea aplicată şi să facă pasul de la idee la produs şi serviciu oferite cetăţenilor. Acest lucru încercăm să-l facem şi astăzi, iar companiile au venit în întâmpinarea iniţiativei noastre", a spus Mihnea Costoiu.
Contractele semnate marchează atingerea sumei de 1,4 miliarde lei în privinţa fondurilor absorbite în cercetare-dezvoltare-inovare în intervalul 2007-2013. Investiţiile permit construirea de laboratoare şi centre de cercetare, iar implementarea proiectelor, pe lângă cele 500-600 de locuri de muncă create, va avea efecte directe în domeniul sănătăţii, al metalurgiei, al producţiei de energie verde, în IT, în agricultură şi în protejarea mediului.

Modificat la: 2013-07-31 20:45:00