• Facebook
  • LinkedIn
  • Youtube

Programul-cadru european pentru cercetare şi inovare „Orizont 2020” a fost lansat la Bucureşti

Programul-cadru european pentru cercetare şi inovare „Orizont 2020" a fost lansat la Bucureşti, vineri, 4 octombrie, de Comisarul european pentru Cercetare, Inovare şi Ştiinţă, doamna Máire Geoghegan-Quinn, în prezența ministrului delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu şi a ministrului Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie.
Programul-cadru european „Orizont 2020" dispune de un buget de 70 de miliarde de euro şi urmăreşte în mod sistematic finanţarea proiectelor capabile să ducă la îndeplinire obiectivele tehnice, ştiinţifice, educaţionale şi sociale asumate de statele membre prin intermediul Strategiei „Europa 2020". Programul se adresează cercetătorilor şi aplicanţilor din toate statele Uniunii Europene, iar lansarea sa în România constituie debutul noii iniţiative.
În intervenţia avută în cadrul conferinţei, doamna Máire Geoghegan-Quinn a mulţumit autorităţilor române pentru organizarea evenimentului şi a subliniat importanţa programului-cadru european „Orizont 2020". „Este o zi a premierelor: sunt pentru prima oară în România şi România este prima ţară unde se lansează această iniţiativă. Programul «Orizont 2020» este un tip de program totalmente nou pentru Uniunea Europeană. Este gândit să aducă rezultate care pot adduce schimbări concrete în viaţa oamenilor. Cu mai mult de 70 de miliarde de euro pentru şapte ani, este cel mai mare program de cercetare al Uniunii de până acum şi unul dintre cele mai mari din lume. Este singurul program din bugetul Uniunii Europene care a cunoscut o creştere a finanţării. Bugetul substantial al Programului  «Orizont 2020» este un beneficiu major pentru cercetarea şi inovaţia europeană [...] Într-un context economic care a suferit schimbări dramatice, avem nevoie de o nouă viziune pentru cercetarea și inovarea europeană. «Orizont 2020» stimulează în mod direct economia și asigură baza noastră științifică și tehnologică, precum și competitivitatea industriei pentru viitor, preconizând o societate mai inteligentă, mai durabilă și mai incluzivă", a declarat comisarul Máire Geoghegan-Quinn.
La rândul său, ministrul delegat Mihnea Costoiu a subliniat importanţa prezenţei la Bucureşti a Comisarului european pentru Cercetare, Inovare şi Ştiinţă, precum și impactul evenimentului pentru cercetarea românească. „Astăzi este un moment special: «Orizont 2020» se lansează în Europa, la Bucureşti. Cercetarea si educația au devenit obiective strategice peste tot în Europa cu scopul de a creşte competitivitatea. Prin strategiile de la nivel naţional dorim să ne sincronizăm cu Programul «Orizont 2020". Este imperios necesar să stimulăm fiscal companiile care desfăşoară activităţi de cercetare şi dezvoltare, precum şi activitatea desfăşurată de cercetătorii români", a afirmat ministrul Mihnea Costoiu.

Modificat la: 2013-10-04 20:06:00