• Facebook
  • LinkedIn
  • Youtube

Ministrul Mihnea Costoiu a participat la Forumul Internaţional pentru Explorare Spaţială

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică si Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a participat joi, 9 ianuarie, la Forumul Internaţional pentru Explorare Spaţială (ISEF), desfăşurat la Washington, DC, în cadrul vizitei efectuate în Statele Unite ale Americii. Forumul este cea mai importantă reuniune a statelor implicate în cercetarea şi în explorarea spaţială. La lucrări au participat şi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).
Ministrul Mihnea Costoiu conisderă că prezenţa unei delegaţii româneşti la prestigiosul eveniment înseamnă pentru România intrarea în clubul statelor care participă efectiv la explorarea spaţiului. Un argument care a stat la baza invitării României la Forumul Internaţional pentru Explorare Spaţială este contribuţia consistentă a ţării noastre la Staţia Spaţială Internaţională şi la misiunile spaţiale cu nano-sateliţi.
În alocuţiunea susţinută, ministrul Mihnea Costoiu a pledat pentru intensificarea cooperării dintre state în procesul de explorare spaţială. „În mod ideal, toate misiunile de explorare spaţială ar trebui să fie internaţionale şi toate naţiunile ar trebui să beneficieze de pe urma lor.  Putem întrevedea un rol major pentru cooperarea internaţională în explorarea spaţiului şi posibilităţi de împărţire justă a costurilor acestor eforturi", a declarat Mihnea Costoiu.
Ministrul român a adăugat că, în acest mod, sunt recunoscute meritele cercetării naţionale, România fiind al doilea stat din Europa de Est acceptată în Agenţia Spaţială Europeană. Graţie acestui statut, oamenii de ştiinţă români vor participa la misiuni de explorare, precum ExoMars şi JUICE (explorarea planetei Jupiter). Ministrul Mihnea Costoiu s-a referit şi la numeroasele beneficii pe care cercetarea spaţială le poate aduce României: în afară de beneficiile economice directe, aplicaţii importante pot fi dezvoltate în agricultură, medicină şi în sisteme de monitorizare a dezastrelor naturale.
La lucrările ISEF, din delegaţia României au făcut parte Marius-Ioan Piso, director general al Agenţiei Spaţiale Române, Cătălin Nae, director general al Institutului Naţional pentru Cercetări Aerospaţiale „Elie Carafoli", Sorin Zgură, director general al Institutului de Ştiinţe Spaţiale şi Valentin Silivestru, director general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare.
 
În contextul acestui eveniment, ministrul Mihnea Costoiu a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său japonez, Hakubun Shimomura, ministrul Educaţiei, Culturii, Sportului şi Ştiinţei şi Tehnologiei. Cei doi interlocutori au abordat teme de interes comun, printre care dezvoltarea unui cadru de cooperare româno-japonez pornind de la strategiile si oportunităţile oferite de HORIZON 2020, dar şi dezvoltarea, în parteneriat, a cercetării în domeniul aeronauticii. Un alt punct pe agenda discuţiilor a fost utilizarea infrastructurii ELI-NP pentru efectuarea de cercetări în mediile cu radiaţii controlate.
Reprezentantul guvernului japonez şi-a exprimat disponibilitatea pentru o colaborare extinsă, subliniind importanţa strategică a obiectivelor urmărite de România şi Japonia în cercetare şi dezvoltare, cât şi în explorarea spaţială. Detaliile viitorului parteneriat vor fi stabilite cu ocazia vizitei pe care Hakubun Shimomura o va face la Bucureşti, la invitaţia - acceptată - a ministrului român.
Tot în marja Forumului Internaţional pentru Explorare Spaţială, ministrul Mihnea Costoiu a avut întâlniri bilaterale cu Directorul Oficiului pentru Ştiinţă şi Tehnologie de la Casa Albă, John Holdren și cu Excelenţa Sa, Dr. Turki Bin Saud Bin Mohammad Al Saud, Vicepreşedintele pentru Institute de Cercetare al King Abdul Aziz City for Science and Technology din Regatul Arabiei Saudite.
Modificat la: 2014-01-11 12:06:00