• Facebook
  • LinkedIn
  • Youtube

Ministrul Mihnea Costoiu efectuează o vizită în Statele Unite ale Americii

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică si Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu realizează în intervalul 6-14 ianuarie, o vizită oficială în Statele Unite ale Americii. În prima parte a deplasării, ministrul Mihnea Costoiu s-a întâlnit cu reprezentanţi de vârf ai companiilor americane, membre în cadrul Consiliului de Afaceri SUA - România. În discuţiile avute, ministrul a subliniat importanţa Parteneriatului Strategic dintre cele două state pentru extinderea şi diversificarea schimburilor economice, dar şi a schimburilor şi mobilităţilor academice.

Ministrul Mihnea Costoiu a avut, de asemenea, întrevederi şi cu omologi din instituţiile americane cu un rol major în evoluţia cercetării aplicate, precum Departamentul pentru Energie şi Agenţia pentru Protecţia Mediului, în scopul promovării potenţialului învăţământului superior şi al cercetării româneşti. Discuţiile au abordat şi posibilitatea realizării unui acord bilateral legat de proiectele de cercetare ce pot fi desfăşurate în jurul infrastructurii ELI - NP de la Măgurele.

Potenţialul sectorului energetic românesc a crescut exponenţial în ultimii ani, în special prin dezvoltarea de noi tehnologii în domeniile dezvoltării resurselor regenerabile, a utilizării eficiente a resurselor, a noilor tehnologii de extracţie, precum şi a investiţiilor substanţiale în siguranţa mediului. România îşi propune să devină un actor important pe piaţa energiei, asigurând nu numai producţie internă, ci şi export regional", a arătat Mihnea Costoiu.

Ministrul Mihnea Costoiu s-a întâlnit şi cu domnul Tom Banchoff, Vicepreşedintele pentru cooperare al Universităţii Georgetown, care s-a arătat interesat de oportunităţile de colaborare oferite de universităţile româneşti. Ministrul Mihnea Costoiu a reiterat intenţia părţii române de a crea o catedră de limba română, în parteneriat cu universităţile de prestigiu din Washington, demers susţinut şi de Ambasadorul României în Statele Unite, Iulian Buga. Din delegaţia română prezentă la aceste întâlniri a făcut parte şi domnul Sorin Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor din România.

În cursul serii de miercuri, 8 ianuarie, ministrul român s-a întâlnit cu congresmanii Jeff Miller (Florida), Mike Turner (Ohio), preşedinte al House Armed Services Committee şi preşedinte al Romanian Congressional Caucus, Joe Wilson (Carolina de Sud) şi Steve Pearce (New Mexico). Cu acest prilej, au fost abordate o serie de subiecte legate de intensificarea cooperării dintre cele două părţi în domeniul învăţământului superior şi cercetării, precum şi posibilităţi de extindere a formelor de colaborare spre zone aflate până acum la nivel de intenţie.

În zilele următoare, demnitarul român va avea întâlniri cu oficiali ai statului american, precum şi cu personalităţi din mediul privat şi din spaţiul academic, având drept obiectiv urmărirea obiectivelor Ministerului Educaţiei Naţionale de consolidare a parteneriatelor internaţionale din domeniul învăţământului superior şi de cooperare în domeniul cercetării aplicate.

Modificat la: 2014-01-10 12:27:00