Noaptea Cercetătorilor 2014

 

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Cosmin Costoiu adresează elevilor, studenţilor, membrilor comunității științifice, dar și publicului larg, invitația de a participa la Noaptea Cercetătorilor 2014 pentru a sărbători alături de sute de mii de cetăţeni europeni ştiinţa, descoperirile ştiinţifice şi cercetătorii români. Intrarea este liberă, iar vizitatorii vor avea parte de demonstraţii practice, dezbateri pe teme ştiinţifice de actualitate, experimente, prezentări, concursuri interactive şi vizite ghidate prin laboratoare.

 

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment desfășurat anual în peste 300 de orașe din Europa. Anul acesta, în România, Noaptea Cercetătorilor va avea loc în Arad, București, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Sibiu, Târgu Jiu, Timișoara și Tulcea.

 

În Bucureşti, Noaptea Cercetătorilor se va desfăşura în Parcul Tineretului (intrarea dinspre Liceul Şincai). Evenimentul beneficiază de sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale.

 

Noaptea Cercetătorilor este un foarte bun prilej pentru cunoscute institute de cercetare şi instituţii, între care Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutul Naţional de Cercetare în Sport, Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor, Institutul de Fizică Atomică, Institutul de Ştiinţe Spaţiale, Centrul pentru Studii Complexe şi Institutul de Geologie, de a prezenta rezultatele activităților  de cercetare și inovare pe care le desfășoară, către publicul larg.

 

În Parcul Tineretului (intrarea dinspre Liceul Şincai), începând cu ora 17.00, publicul prezent va putea explora un adevărat târg al ştiinţei, grupat în patru zone mari:

        Zona Hands-On: în această zonă cercetători independenți și institute de cercetare arată și demonstrează cum evoluează experimentele și lucrările lor de cercetare. Ateliere de fizică, experimente, observații prin microscop sau telescop, demonstrații de control mental, vizualizări 2D și 3D, călătorii virtuale prin sistemul solar, realizarea de mini-comete, demonstrații de robotică și inventică, toate vor prezenta cele mai noi descoperiri și invenții, dar și cele mai interesante concepte științifice, iar cei prezenți vor putea iscodi cercetătorii despre cum funcționează fiecare lucru în parte. După cum îi spune și numele, este zona în care participanții au voie să atingă exponatele, să contribuie la experimente, să interacționeze cu cercetătorii.

        Zona SCI FUN: este zona care invită la cât mai multă joacă copiii. De ce ne uităm la anime? Discuții despre anime-uri și relația sa cu benzile desenate japoneze (manga), cu Alice Teodorescu, doctorand în anul II la Școala doctorală în Științele Comunicării. Simbolul tău! Atelier de desen interactiv cu Adrian Popa, facilitator grafic, care va incuraja vizitatorii sa devina creativi prin desen. Pictează cu vopsea UV! Ca în fiecare an deja, după ce se lasă întunericul apare și atelierul de pictat cu vopsea UV.

        Zona Sportivă: pentru prima dată în eveniment, prietenii de la RebornED și Prorider ne vor antrena și corpul și mintea. Prorider vor avea un stand de prezentare de longboarduri și accesorii specifice, oferind participanților posibilitatea de a testa echipamente sau de a fi inițiați în acest sport. RebornED ne vor arăta ce înseamnă parkour și freerun ca metode de antrenament. Ei sunt prima și singura școală de acest gen din România, iar la eveniment vor avea sesiuni demonstrative și explicații pe înțelesul tuturor.

        Zona SCENE:Salonul Cercetătorilor și Exploratorilor Neconvenționali – SCENE - este un eveniment în eveniment, gândit ca o sesiune de comunicări științifice pentru publicul larg, desfășurată cu public nespecialist. SCENE este un concept verificat în ediția 2013 a Nopţii Cercetătorilor, în cadrul căreia a fost organizat ca un eveniment pilot.

 

Evenimentul este organizat în România, sub egida Uniunii Europene și patronajul Ministerului Educației Naționale  de către cele două echipe:

       Researchers4Humanity - Asociația Invenio, Target Active Training, Centrul de Studii Complexe, Institutul Național de Cercetare în Sport.

       Doyouspeakscience – Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea din Bucureşti, Universitatea “Babeş Bolyai” din Cluj, Universitatea din Craiova, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Vest din Timişoara, Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, Institutul de Fizică Atomică, Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” și Institutul de Ştiinţe Spaţiale, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale.

 

Programul complet şi informaţii suplimentare

Modificat la: 2014-09-23 12:37:00