• Facebook
  • LinkedIn
  • Youtube

Memorandum de înţelegere între Ministerul Educaţiei şi Agenţia Universitară a Francofoniei pentru finanţarea proiectelor de cercetare

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, şi rectorul Agenţiei Universitare a Francofoniei, Bernard Cerquilini, au semnat joi, 9 octombrie, un memorandum de înţelegere care va permite lansarea unui program de finanţare pentru proiecte internaţionale de cercetare.
Semnarea documentului s-a desfăşurat în cadrul unui eveniment de gală care a marcat aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea Biroului Regional pentru Europa Centrală şi de Est al Agenţiei Universitare a Francofoniei (BECO AUF). Cu acest prilej, ministrul Mihnea Costoiu a primit medalia aniversară acordată personalităţilor care au influenţat evoluţia BECO AUF în cei douăzeci de ani de activitate.
Obiectivul general al memorandumului îl constituie dezvoltarea schimburilor ştiinţifice şi tehnologice de excelenţă între laboratoarele de cercetare din Europa Centrală şi de Est şi România, favorizând cooperări noi în domeniile inovatoare pe următoarele domenii ştiinţifice, în concordanţă cu priorităţile ştiinţifice ale României: fizică şi ştiinţa materialelor, energie durabilă, mediu şi ecosisteme, sănătate şi biotehnologie, matematică şi informatică, respectiv ştiinţe umane şi sociale. Apelurile pentru proiecte sunt deschise laboratoarelor de cercetare din instituţiile de învăţământ superior membre ale AUF din Europa Centrală şi de Est. Participarea activă şi mobilitatea tinerilor cercetători francofoni, mai ales doctoranzi sau cercetători post-doctorali, constituie unul din principalele criterii de selecţie. Proiectele vor trebui depuse împreună de către o instituţie română (universitate sau institut de cercetare) la Ministerul Educaţiei Naţionale şi de către cel puţin o instituţie dintr-o ţară din zona Europei Centrale şi de Est (alta decât România) la AUF.
La festivitate au fost prezenţi directorul Biroului Regional pentru Europa Centrală şi de Est al Agenţiei Universitare a Francofoniei (BECO AUF), Fabien Flori, Secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Externe, Carmen Burlacu. Au mai fost prezenţi reprezentanţi ai mediului academic, ai instituţiilor publice din ţări membre din Europa Centrală şi de Est, reprezentanţi ai sectorului privat francofon, membri ai corpului diplomatic, studenți, artişti şi jurnalişti.
Modificat la: 2014-10-10 08:33:00