Evitarea erorilor de natura financiara

 

Mesaj catre cercetatatori, paticipanti si coordonatori in proiectele finantate prin Programul Cadru 7 si Orizont 2020

 

In data de 6 februarie 2016, Comisia Europeana a transmis un mesaj catre cercetatatori, paticipanti si coordonatori in proiectele finantate prin Programul Cadru 7 si Orizont 2020, referitor la evitarea erorilor de natura financiara.

 

Au fost supuse atentiei urmatoarele aspecte:

 

-        Curtea Europeana a Auditorilor si Comisia Europeana, continuă sa gaseasca erori in declaratiile privind raportatea cheltuielilor ale participantilor din cadrul proiectelor finantate prin Programul Cadru. Rezultatul acestor greseli din ordinele de recuperare fiind impovaratoare. Acest proces fiind costisitor si enervant.

-        Aceste erori aducand daune reputatiei Uniunii Europene, Programul Cadru dar si cercetarii in general.

-        Multe dintre aceste erori pot fi evitate foarte uşor acordand o mai mare atentie regulilor de baza ale programelor si ale raportarii costurilor.

 

In luna martie 2012, Directia Generala pentru Cercetare si  Inovare a publicat o nota cu titlul: “How to avoid common errors identified in cost claims' for beneficiaries of the 7th Framework Programme (FP7)”: Continutul acestei note este în continuare valabil pentru proiectele finantate prin Programul Cadru 7 în desfasurare:  https://ec.europa.eu/research/participants/data/ref/fp7/104049/avoid-finance-errors_en.pdf

 

Pentru beneficiarii Programului Orizont 2020, ghidul este deja accesibil pe protalul „Research Participant Portal” unde este actualizat permanent. Detalii complete pot fi gasite în Modeul Acordului de Grant: http://ec.europa.eu/research/participants/data/ref/h2020/grants_manual/amga/h2020-amga_en.pdf

 

Comisia Europeana doreste sa puna accentul in special pe urmatoarele puncte-cheie relevante pentru PC7 si Orizont 2020:

 

-        Pentru cele mai multe proiecte, timpul acordat proiectului se va înregistra pe fise de pontaj (* cu excepţia, în cazul în care, personalul lucrează 100% in cadrul proiectului si în cazul în care unele IMM utilizeaza tipul de costuri lump-sum).

-        Raportarea costurilor, acestea trebuie sa fie cele suportate efectiv in cadrul proiectului - si cu siguranţă nu cele bugetate in proiect! (**cu exceptia cand sunt utilizate ratele forfetare)

-        Acordarea unei atentii sporite regulilor privind subcontractarea si de retinut faptul ca nu trebuie sub-contractata munca unui alt membru al consortiului niciodata.

-        Implementatarea recomandarilor auditului pentru a evita problemele ulterioare.

 

Modificat la: 2016-02-10 16:33:00