Reprezentanții ANCSI au participat, în perioada 5-10 septembrie 2016, la Beijing, Republica Populară Chineză, la lucrările celei de-a 42-a Sesiuni a Comisiei de colaborare tehnico-ştiinţifică dintre România şi Republica Populară Chineză

 

Domnul Președinte Mihai-Robert Dima, însoțit de reprezentanți ai comunității științifice românești și oficiali ANCSI, au participat, în perioada 5-10 septembrie 2016, la Beijing, Republica Populară Chineză, la lucrările celei de-a 42-a Sesiuni a Comisiei de colaborare tehnico-ştiinţifică dintre România şi Republica Populară Chineză.

 

Unul dintre obiectivele vizitei a constat în identificarea domeniilor și direcțiilor de cercetare care pot să contribuie la intensificarea cooperării științifice între cele două țări, accentul fiind pus pe cele două infrastructuri de cercetare,  coordonate de România: ELI-NPși DANUBIUS-RI.

 

Lucrările sesiunii s-au concretizat prin semnarea Protocolului în care cele două țări au agreat demararea a 28 de noi proiecte comune de cercetare științifică, pentru următorii doi ani. A fost creionat un plan de cooperare care vizează extinderea protocolului de colaborare deja semnat în domeniile de interes comun.

 

Cu această ocazie, delegația a vizitat câteva instituții prestigioase de cercetare științifică din Beijing, pentru a iniția discuții atât la nivel guvernamental cât și la nivel bilateral. Pe lista instituțiilor vizitate se numără:  Institutul de Fizica Atmosferei (IAP), Institutul de Fizica Energiilor Înalte (IHEP), Centrul de Cercetare pentru Științe Ecologice și de Mediu și Parcul Științific Zhongguancun (Z-Park).

 

În legătură cu aceste vizite vor fi semnate două Memorandum-uri de Înțelegere între Centrul de Cercetare pentru Științe Ecologice și de Mediu din China și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării din România, precum și între Institutul de Fizica Energiilor din China și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare”IFIN-HH” din România.

 

Delegația a avut și o întâlnire bilaterală cu reprezentanții ambasadei României la Beijing condusă de E.S. domnul Doru Costea, unde au avut loc discuții ce au vizat cooperarea științifică dintre cele două țări și modul în care ambasada poate contribui la intensificarea acesteia. 

Modificat la: 2016-09-16 19:15:00