Ministrul Valeca a participat la lansarea oficială a Proiectului TURBONAV

 

Ministrul Cercetarii si Inovarii, Serban Constantin VALECA, a participat luni, 29 mai 2017, la sediul Institutului National de Cercetare Dezvoltare TurbomotoareCOMOTI Bucuresti, la lansarea oficiala a Proiectului TURBONAV.

 

Prin Proiectul TURBONAV, a cărei titulatură pe larg este ”Dezvoltarea și implementarea de soluții moderne aferente sistemelor de propulsie de turbine cu gaze și a sistemelor conexe acestora”, INCDT Turbomotoare COMOTI îşi propune consolidarea apărării naționale și ridicarea nivelului de securitate naționala prin găsirea de soluții inovative la problemele tehnice și tehnologice identificate la nivelul navelor Forțelor Navale Române.

 

Proiectul TURBONAV este realizat de un Consorţiu Naţional compus din:

  • INCD Turbomotoare COMOTI – Conducator de Proiect;
  • ROMAERO SA – Partener;
  • Academia Navala “Mircea cel Batran” - Partener ;
  • Academia Tehnica Militara - Partener ;
  • INCD Inginerie Electrica – ICPE-CA – Partener.

         

TURBONAV a rezultat ca o necesitate a faptului că, pe plan internaţional, Rolls-Royce a anunțat că turbomotoarele TYNE RM1C, destinate echipării navelor Forţelor Navale Române ca motoare de marș au ieșit din fabricație și exploatare, și că nu va mai efectua serviciul de reparație a acestora. Această situație conduce la necesitatea înlocuirii acestui tip de turbomotoare cu altele similare care se află curent în fabricație și exploatare și pot fi reparate în mod curent.

 

Proiectul TURBONAV are următoarele obiective:

 

Obiective generale:

1. Modernizarea sistemelor de propulsie cu turbine cu gaze utilizate pe navele Forțelor Navale Române prin adaptarea sistemelor de la bordul acestora la tehnologii de ultimă oră;

2. Dezvoltarea de tehnologii emergente pentru sistemele conexe sistemelor de propulsie, cu aplicaţie  în mediu marin; 

3. Creșterea nivelului de protecție a mediului prin minimizarea impactului asupra florei și faunei marine.

 

Obiectivele specifice:

1. Identificarea și implementarea unei soluții de înlocuire a turbomotoarelor de marș tip TYNE RM1C din dotarea fregatelor "Regele Ferdinand" și "Regina Maria" cu turbomotorul naval ST 40M fabricat de Pratt & Whitney Canada;

2. Îmbunătăţirea performanţelor, şi în special a randamentului turbomotorului care echipează aceste fregate (randament termic cu peste 15% mai mare și un consum specific de combustibil mai scăzut).

 

Proiectul se va finaliza în mai 2020 şi va asigura inclusiv pregătirea personalului de specialitate.

 

 

 

Modificat la: 2017-05-30 14:28:00