Prima vizită a oficialilor ECFA - Comitetul European pentru Viitorii Acceleratori în România, de când țara noastră a devenit, în 2016, stat membru CERN - Consiliul European pentru Cercetare Nucleară

 

Delegația condusă de directorul general CERN, Dr. Fabiola Gianotti, alături de profesorul Eckgard Elsen, precum și de alte personalități din conducerea CERN, a fost primită la sediul Ministerului Cercetării și Inovării, de domnii secretari de stat Ciprian Preda și Lucian Georgescu.

 

Vizita a inclus, pe lângă accentuarea rolului păstrării unui echilibru în relația dintre educație și cercetare, discuții privind modul de desfășurare a tuturor activităților legate de participarea la programele CERN, inclusiv cele financiare și de management.

 

Sprijinul logistic pentru aducerea în țara noastră a organizației europene de cercetare științifică, care operează cel mai mare laborator din lume pentru cercetarea particulelor elementare, a fost asigurat de Institutul Național pentru Fizică si Inginerie Nucleară Horia Hulubei - IFIN-HH.

 

Discuțiile secretarilor de stat, Lucian Georgescu și Ciprian Preda cu delegația ECFA-CERN, s-au derulat ținând cont în principiu, de specificul activităților de cercetare din România, prezentările fiind dedicate sistemului de educație din țara noastră, precum și a finanțării sistemului nostru de cercetare.

 

John Ellis - Jonathan Richard Ellis, fizician britanic teoretic, în prezent Profesor de Fizică Teoretică Clerk Maxwell la King's College din Londra - CERN.  Activitățile lui Ellis de la CERN sunt de mare amploare. El a fost de două ori adjunct al diviziei de teorie TH. Membru fondator al LEPC și al LHCC, iar în prezent este președintele comisiei pentru investigarea oportunităților de fizică pentru viitorii acceleratori de protoni și este membru al direcției extinse CLIC - Compact Linear Collider.

 

 

5 septembrie 2016 - ziua in care România a devenit membru CERN.


"Este o mare plăcere să acordăm o primire călduroasă României în momentul în care se alătură familiei din ce în ce mai mari a CERN", a declarat Fabiola Gianotti, Directorul General al CERN.

 

 

Sediul CERN - Geneva.


Globul este un simbol al arhitecturii durabile. Este construit dintr-o varietate de copaci din pădurile elvețiene care absorb mai mult carbon în viața lor decât eliberează, adică clădirea acționează ca o chiuvetă de carbon. Credit: Sophia Bennett - CERN

Modificat la: 2018-03-26 14:47:00