Secretarii de stat Lucian Georgescu și Ciprian Preda au participat, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Competitivitate

 

La data de 28 septembrie 2018 s-a desfășurat, la Bruxelles, reuniunea Consiliului Competitivitate – componenta cercetare-inovare.

 Lucrările Consiliului au fost conduse de prof. Heinz Fuβmann, ministrul educației, științei și cercetării din Austria.

 Comisia Europeană a fost reprezentată de Comisarul european Carlos Moedas, responsabil pentru cercetare, știință și inovare. Din partea României au participat  Lucian Georgescu și Ciprian Preda, secretari de stat in cadrul Ministerului Cercetarii si Inovarii, Viorel Vulturescu, director afaceri europene și internaționale, Alina Tănasă, diplomat, Virginia Enache și Cristian Staicu, atașați pentru cercetare și inovare din cadrul RepPerm.

 Consiliul Competitivitate a fost structurat ca o dezbatere publică pe marginea a trei subiecte importante care au necesitat atenție și orientare politică pentru continuarea negocierilor pe pachetul legislativ Orizont Europa (HE), respectiv: baza dublă legală a HE, arhitectura și elementele principale de structură ale pilonului 2 al HE, inclusiv măsurile de extindere a participării, de tipul ”widening”, și forma legală a planificării strategice. Sesiunea de dezbateri de după-amiază a fost dedicată Planificării strategice, un consens general fiind exprimat pentru combinarea opțiunilor 4 și 2, din cele 5 scenarii propuse de PRES AT.

 


Totodată, delegația României a avut trei reuniuni în marja Consiliului Competitivitate: o reuniune bilaterală cu reprezentanții UK, o reuniune a TRIO (delegațiile RO, FI, HR) și o reuniune bilaterală cu Comisarul Carlos Moedas. La reuniunea TRIO, partea RO a prezentat stadiul avansat al pregătirilor PRES RO, prioritățile și evenimentele care vor avea loc în primul semestru al 2019. La întâlnirea bilaterală a Delegației Române cu Comisarul European al Cercetării, Științei și Inovării, Carlos Moedas, subiectele abordate în cadrul întâlnirii au vizat: Pregătirea RO în vederea preluării președinției rotative a Consiliului UE în primul semestru al anului 2019 și prioritățile PRES RO; Preocuparea României, împărtășită și de alte state membre din grupul EU13 privind decalajul de inovare, în contextul unei abordări diferite privind evaluarea propunerilor de proiecte; Procesul de colectare, gestionare și publicare a datelor în indexul european al inovării (European Innovation Scoreboard). La reuniunea cu delegația UK au fost abordate subiecte de interes comun legate de participarea la viitorul program cadru de cercetare Horizon-Europe.


 

 

Modificat la: 2018-10-09 12:01:00