''Rolul finanțării prin cercetare competitivă în domeniul științei'', Klosterneuburg, Austria

 

Secretarul de stat în Ministerul Cercetării și Inovării, Ciprian Preda, a participat în perioada 21-23 octombrie 2018, la conferința denumită The role of Competitive Research Funding in Science, organizată de Institutul pentru Știință și Tehnologie - IST, împreună cu Ministerul Federal pentru Educație, Știință și Cercetare al Austriei.

 

Conferința a avut ca scop punerea în discuție a rolului finanțării competitive a cercetării din diferite perspective, fiind o platformă de dialog pentru schimbul de idei, precum și de bune practici ale programelor și a agențiilor de finanțare.

 

Ciprian Preda, a purtat discuții ample cu Jean-Pierre Bourguignon, președintele Consiliului European pentru Cercetare - CEC, atât despre programul Horizon Europe cât și despre relaționarea cu CEC.

 

"România intenționează să joace un rol activ în timpul președinției Consiliului Uniunii Europene, pentru a avansa negocierile privind programul cadru Horizon Europe, un program care se bazează pe excelență. Reducerea decalajului în cercetare și inovare este în interesul întregii Uniuni Europene, în contextul concurenței mondiale. La nivel național, România sprijină participarea cercetătorilor la concursurile CEC, prin programe naționale care vizează identificarea și sprijinirea acelor cercetători cu rezultate excelente obținute în competițiile organizate de CEC.  Spre exemplu, pentru a spori șansele acestora în a reuși la apelurile CEC, intenționăm să lansăm o Schemă de Granturi Mici - SGS ERC, care să ofere granturi de mobilitate cercetătorilor care au aplicat la cererile CEC cu instituții din România și care au obținut B în prima sau în a doua fază a evaluării.  Nu în ultimul rând, susținem rolul CEC de a acționa în numele comunității științifice a Uniunii Europene, pentru a promova creativitatea și cercetarea de înalt nivel.", a concluzionat secretarul de stat, Ciprian Preda.

 

 

Modificat la: 2018-10-24 15:33:00