Ministrul Nicolae Hurduc a participat la Consiliul Competitivitate componenta Spațiu

 

Astazi, 30 noiembrie 2018, ministrul Nicolae HURDUC a participat la reuniunea Consiliului Competitivitate aferente componentei Spatiu.

 

În cadrul întâlnirii, reprezentanții României au expus obiectivele generale ale Președinției Române a Consiliului UE urmate de o abordare detaliată a prioritaților din domeniul spațiu.

 

Astfel, pentru a consolida poziția globală stategică și competitivă a Europei, România consideră că Uniunea Europeană și Agenția Spațială Europeană (ESA) trebuie să asigure coerența și complementaritatea programelor spațiale, evitând dublarea obiectivelor și a capacităților. Guvernarea trebuie să urmeze liniile acordului-cadru actual dintre Uniunea Europenă și ESA. De altfel, România intenționează organizarea Consiliului de spațiu UE-ESA în mai 2019, prin care să asigurăm potențialitatea sinergiilor între programele acestora.

 

În ceea ce privește punerea în aplicare a Programului spațial, ESA ar trebui să își mențină responsabilitatea pentru proiectarea și dezvoltarea infrastructurii spațiale a UE pentru Copernicus, Galileo și EGNOS și ar trebui să contribuie la dezvoltarea componentei SSA.

 

În plus, viitoarea agenție UE pentru spațiu ar trebui să aibă ca sarcină proprie gestionarea și exploatarea Galileo și EGNOS. Pe lângă componentele Galileo și EGNOS, aceasta ar putea, de asemenea, să se ocupe de promvarea serviciilor din aval și de utilizarea Copericus și a altor programe pentru aplicații spațiale.

 

România a salutat atât exploatarea instituțională a Ariane 6 și Vega C, inclusă în Declarația comună semnată la 25 octombrie de miniștrii spațiului din principalele țări europene, cu ocazia Consiliului Interimar ESA la nivel Ministerial, de la Madrid, precum și conceptul în curs de dezvoltare ”Noul spațiu”.

 

România susține un acces la spațiu eficient din punct de vedere al costurilor – mai rapid și mai ieftin; noii intrați în sectorul spațial – companii, întreprinderi nou înființate, întreprinderi de afaceri; noile mecanisme de finațare a cercetării și dezvoltării și partajarea costurilor între partenerii publici și privați și, mai ales, un cadru de reglementare și legislativ eficient pentru a facilita accesul ușor și sigur la spațiu.

 

În ceea ce privește consolidarea capacităților, România consideră că noul program spațial ar trebui să sprijine noile dezvoltări, complementare infrastructurii spațiale existente.

 

Orizont Europa va include un mecanism de stimulare care poate contribui la absorbția pieței. În general, cheltuielile guvernamentale pentru cercetare și dezvoltare ar trebui să sprijine dezvoltarea IMM_urilor și a întreprinderilor noi. Companiile recent înființate și IMM-uril ar trebui să aibă programe dedicate cu fonduri uțor accesibile.

 

La finalul reuniunii, România, a transmis angajamentul de a avansa cât mai mult negocierile pe acest dosar foarte important, emblematic pentru viitorul Europei.

 

 

Modificat la: 2018-11-30 22:01:00