Ministrul Nicolae Hurduc la Comisia ITRE din Parlamentul European

 

Prezentarea făcută de ministrul Nicolae Hurduc, astăzi, 23.01.2019, în cadrul  Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European s-a axat pe câteva elemente principale din fiecare dosar pe care președinția României le va gestiona în această perioadă, în domeniile cercetare, cercetare atomic și respectiv spațiu.

 

- În domeniul cercetare, așa cum știți avem două documente legislative, respectiv programul cadru și programul specific al acestuia. Ambele sunt importante pentru noi și vom construi / capitaliza pe ce am primit de la președinția austriacă. La data de 30 noiembrie, s-a obținut abordare generală parțială și un raport de progres și este de datoria noastră să avansăm cât de mult se poate. Este important însă să nu uităm că în această perioadă, actorii implicați nu sunt doar statele membre ci și Parlamentul și Comisia. De acea, Președinția României va fi un broker onest care va face toate eforturile pentru a obține un acord care să permită avansarea rapidă a activităților aferente programului Orizont-Europa în întregul său.

- Un punct important în dosarul cercetare, este Institutul European de Inovare și Tehnologie, unde susținem procesul de redefinire a Institutului, proces care este strâns legat de negocierile pentru Orizont Europa. Susținem amendarea Regulamentului (CE) nr. 294/2008 de înființare a Institutului European de Inovare și Tehnologie și, ca urmare a acestui amendament, definirea unei noi Agende Strategice de Inovare a EIT [SIA] pentru perioada 2021-2027. În acest sens, așteptăm propunerea Comisiei Europene și vom iniția dezbaterile pentru acest document.

- Un program-cadru cuprinzător cu o știință bazată pe cooperare și noi mijloace de difuzare a cunoștințelor are la bază conceptul de Știință Deschisă. Un pilon al acesteia este reprezentat de EOSC – Cloud-ul European pentru Știința Deschisă, care va sprijini cercetătorii, industria, autoritățile publici și chiar cetățenii interesați să aibă acces la rezultatele infrastructurilor de cercetare. Avem mult de lucru în acest sens, precum definirea unor protocoale comune și oferirea de servicii țintite. Prin eforturile comune ale Comisiei și statelor membre procesul de constituire al EOSC a fost inițiat. Președinția României va milita pentru ca prima fază privind implementarea EOSC (2019-2020), ce începe în România, să contribuie la decisiv la identificarea unui model de guvernanță și a unui model de afaceri durabil pentru EOSC post 2020.

 

 - În domeniul atomic-cercetare, negocierile pentru programul Orizont-EURATOM au debutat practic în perioada președinției României. Este important să știm să cercetarea în domeniul atomic are foarte multe aplicații în alte domenii decât energia și aici putem enumera, sănătatea, managementul deșeurilor nucleare și multe altele. Este dorința noastră să avansăm dosarul, să oferim cercetătorilor europene acel teren pe care excelența poate juca în mod profesionist, liber și unde excelența este principalul criteriu de evaluare.

-Tot în acest domeniu, există și dosarul aferent Reactorul Experimental Termonuclear Internațional (ITER) ce se construiește în Franța. Referitor la acest subiect trebuie să menționăm că este foarte important ca discuțiile pe Cadrul Financiar Multianual să progreseze cât se poate de repede, astfel încât lucrările de construcției ale acestei infrastructuri să avanseze fără sincope. Ca și în alte dosare, Președinția României va depune toate eforturile ca dosarul ITER să parcurgă pașii necesari pentru aprobare.

 

 - Pentru domeniul spațiu, am primit de la Președinția Austriacă un raport de progres consistent, cu elemente care deschid posibilitatea de a avansa pe acest dosar, de a obține un acord în primă lectură, la un acord politic parțial cu privire la aspectele sectoriale ale propunerii, cât de repede posibil. Acest program va permite un doar o abordare integrată a chestiunilor din domeniul spațial dar și dezvoltarea unor servicii necesare cetățenilor europeni, cu scopul de a le îmbunătăți calitatea vieții.

 

 

Modificat la: 2019-01-23 21:37:00