• Facebook
  • LinkedIn
  • Youtube

Prima reuniune a Cloud-ului European pentru Știință Deschisă (EOSC)

 

Luni, 28 ianuarie 2019, a avut loc deschiderea primei reuniuni a Bordului de Guvernare (GB) a Cloud-ului European pentru Știință Deschisă (EOSC). Întâlnirea a avut loc în marja Președinției României la Consiliul Uniunii Europene cu participarea a peste 50 de delegați din statele membre UE și țările asociate la programul-cadru european pentru cercetare și inovare Orizont 2020. Evenimentul a fost găzduit de Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Informatică – ICI, București, România fiind reprezentată în GB de către Ministerul Cercetării și Inovariii și de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

 

EOSC este o inițiativă europeană în domeniul cloud computingului ce are la bază Strategia privind piața unică digitală, care urmărește, printre altele, valorificarea la maximum a potențialului de creștere al economiei digitale europene. Inițiativa are drept obiectiv dezvoltarea unui mediu de încredere, deschis, care să permită comunității științifice să stocheze, să facă schimb și să reutilizeze datele și rezultatele științifice. EOSC va fi dezvoltat ca o infrastructură europeană de date, inițial axată pe comunitatea științifică, baza de utilizatori urmând să fie extinsă, după 2020, pentru a cuprinde sectorul public și sectorul industrial, fiind create soluții și tehnologii care vor aduce beneficii tuturor sectoarelor economiei și ale societății.

 

Întâlnirea GB a conturat 4 direcții principale de dezvoltare ale EOSC: compatibilitatea EOSC cu structurile și inițiativele naționale actuale sau planificate; cadrul de reglementare pentru ecosistemul emergent; adaptabilitatea modelului EOSC la cerințele internaționale; legături strategice cu alte inițiative, cadre și structuri ale Comisiei Europene (EuroHPC - European High-Perfomance Computing, EDI – Electronic Data Interchange, Europa digitală, PSI – Public Sector Information, ESFRI – European Strategic Forum for Research Infrastructures etc.).

 

În cadrul reuniunii, au fost prezentate membrilor GB și prioritățile președinției pentru domeniul cercetare și inovare și interesul existent pentru ca EOSC să aibă un start bun, astfel încât prima sa fază de dezvoltare, 2019-2020, să se încadreze în calendarul stabilit.

 

 

 

Modificat la: 2019-01-29 11:44:00