Ministrul Nicolae Hurduc: Putem spune în momentul de față că la Măgurele avem cel mai puternic laser din lume

 

 

Cercetarea românească a înregistrat un real succes, Sistemul laser de mare putere (HPLS) din cadrul Centrului Extrem Light Infrastructure – Nuclear Physics atingând puterea de 10 PetaWatts.

 

Această realizare ce reconfirmă locul cercetării românești în spațiul european, dar şi în întreaga lume, a fost marcată astăzi, 13 martie, de o prezentare a sistemului laser ce a avut loc la Institutul pentru Fizică și Inginerie Nucleară- Horia Hulubei (IFIN-HH).

 

Prezent la eveniment, Nicolae Hurduc, ministrul cercetării şi inovării, a reiterat faptul că investițiile în acest domeniu aduc rezultate remarcabile, experienţa cercetătorilor români fiind comparată cu cea a specialiștilor din Franța sau Germania.

 

„Putem spune în momentul de față că la Măgurele avem cel mai puternic laser din lume. Până de curând se bănuia că este posibil să se atingă o asemenea putere, iar astăzi am ajuns să avem practic un astfel de dispozitiv. Nu întâmplător Uniunea European a ales locul de construcţie a acestui laser la Măgurele, cei care lucrează aici având o experiență mare în domeniu, comparabilă cu cea a cercetătorilor din țări foarte dezvoltate în studiul laserelor, cum sunt Franța și Germania”, a declarat Nicolae Hurduc.

 

 

 

Modificat la: 2019-03-13 14:45:00