Ministrul cercetării şi inovării, Nicolae Hurduc, în vizită la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului - INCDFP Măgurele

 

 

Marţi, 9 aprilie, ministrul Nicolae Hurduc a vizitat la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului – INCDFP de la Măgurele.
 
INCDFP are ca domeniu de activitate cercetarea-dezvoltarea fundamentală și aplicativă în Fizica Pământului, activitatea ştiinţifică fiind axată pe aspectele moderne experimentale şi teoretice ale seismologiei în particular, precum fizica sursei seismice, structura şi dinamica interiorului scoarţei terestre, hazardul şi riscul seismic, seismologia inginerească.
 
Ministrul Hurduc a vizitat Comandamentul Seismic, centrul operațional al INCDFP și nucleul Reţelei Seismice Naţionale, Infrastructură (instalație) de Interes Național dedicată monitorizării seismicității locale și regionale, precum și informării autorităților și publicului larg în caz de cutremur major pe teritoriul României.
 
Pe parcursul vizitei, directorul general al INCDFP, dr.ing Constantin Ionescu, a subliniat importanța dezvoltării ramurii aplicative a cercetării, bazată pe realizarea de produse şi servicii, ce face obiectul cercetărilor derulate în cadrul Departamentului de Cercetare-Inovare în Științele Pământului.
 
A fost prezentată activitatea Centrului Național de Date ce asigură participarea României, din punct de vedere tehnic, la activităţile în sprijinul Tratatului Internaţional de Interzicere a Exploziilor Nucleare și schimbul de date cu alte centre internaționale. Participarea la nivel înalt în cercetarea europeană este dovedită şi de implicarea activă în singurul ERIC existent în domeniul Științelor Pământului - European Plate Observing System (ERIC-EPOS).
 
În cadrul întâlnirii au fost vizitate și spațiile dedicate activităților de educare, informare și instruire a populaţiei cu privire la fenomenul seismic, cauzele, efectele şi posibilităţile de minimizare a acestora. Grupul  ţintă al acestor activităţi de educare este reprezentat cu precădere tineri care se doresc deopotrivă  a fi atrași către cariere în domeniu.

 

 

 

Modificat la: 2019-04-10 21:30:00