Bursa de idei de cercetare pentru studiul noului coronavirus SARS-CoV-2

 

 

Pe data de 11 martie 2020, Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemia de COVID-19 ca urgență de sănătate publică la nivel internațional. În prezent peste 150 de țări au fost afectate de infecția cu SARS-CoV-2. La nivel mondial se înregistrează o evoluție dinamică a răspândirii infecției cu noul coronavirus iar în România a apărut deja răspândirea  SARS-CoV-2 la nivel intracomunitar.

 

Organizația Mondială a Sănătății(OMS) a indicat încă din februarie 2020 agenda strategică de cercetare și inovare pentru noul coronavirus.

 

Principalele subiecte sunt: metode de prevenție, transmitere SARS-CoV-2 în mediu, metode de diagnostic, transmiterea virusului de la animale la om,  terapii,  vaccinuri, epidemiologie, managementul pandemiei COVID-19, modele matematice, abordări etice și impactul științelor sociale asupra managementului pandemiei COVID-19.

 

Tematica de cercetare în extenso recomandată de OMS în luna martie 2020 este disponibilă la următorul link.

 

Pentru cei interesați, Organizația Mondială a Sănătății pune la dispoziție și o bază de date cu publicații din domeniul cercetării privind noul coronavirus.

 

În ultimele două luni cercetarea privind noul coronavirus SARS-CoV-2 a cunoscut o dinamică foarte mare la nivel european. Detalii despre proiectele de cercetare finanțate de Comisia Europeană prin programul Orizont 2020 se găsesc disponibile la următorul link.

 

ICGEB platforma online cu informatii despre noul coronavirus SARS-CoV2:  - 03.04.2020 16:14

 

Sunt oferite cele mai actualizate informații despre modul de diagnosticare a infecției și mai important, oferă informații despre primerii, protocoalele PCR și procedurile de extracție ARN, care pot fi dezvoltate „în casă” și care nu necesită kituri cumpărate.

 

Contactul pentru informații suplimentare este disponibil la adresa: covid_resources@icgeb.org.

 

Se oferă, de asemenea, ARN de control pozitiv și informații pentru izolarea și lucrul cu virusul și pentru secvențiere în scopuri de supraveghere ulterioare. Toate acestea sunt susținute  in direct cu asistență tehnică, cu tutoriale video on-line privind izolarea și detectarea ARN-ului Sars-CoV-2.

 

Protocoalele și expertiza în producția de interferon alfa, despre care s-a raportat că are unele efecte benefice în tratamentul infecțiilor cu Covid19, sunt de asemenea disponibile gratuit pe site-ul web.

 

  JRC - Solidaritate cu Europa  împotriva Coronavirus  - 03.04.2020 16:14

 

 

 

În acest context, Ministerul Educației și Cercetării continuă să primească propuneri de teme de cercetare legate de limitarea efectelor pandemiei COVID-19.

 

Temele propuse vor fi direcționate autorităților publice centrale competente în vederea prioritizării și validării oportunităților identificate.

 

Finanțarea temelor solicitate de autorități se va face în regim competitiv accelerat, prin programul Soluții al Planului Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare III (2015-2020).

 

Mai multe detalii despre programul Soluții se găsesc la adresa: https://uefiscdi.gov.ro/solutii

 

Contact: bursadeidei@research.gov.ro

 

 

Pentru a prelua ideile dumneavoastră vă rugăm să completați următorul formular.

 

 

Modificat la: 2020-03-23 12:52:00