Skip to content

23 de milioane de lei pentru proiectele comune ale cercetătorilor de elită din România și Republica Moldova

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România și Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării din Republica Moldova, au lansat, într-o conferință de presă comună la Chișinău, apelul pentru finanțarea de 23 de milioane de RON destinată proiectelor complexe bilaterale de cercetare.

„România susține dezvoltarea Republicii Moldova! Investim în viitorul nostru european comun și finanțăm cu până la 750.000 lei fiecare proiect complex de cercetare, care să fie implementat împreună de cercetătorii români și moldoveni. Cercetătorii de elită din cele două state au 6 săptămâni în care pot depune proiecte, până la 28 octombrie, pe platforma https://uefiscdi-direct.ro„, a precizat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Obiectivele programului sunt:

✓ consolidarea colaborărilor și a rețelelor de cercetare de pe cele două maluri ale Prutului
✓ schimb de bune practici și transfer de cunoștințe la cel mai înalt nivel
✓ integrarea cercetătorilor din Republica Moldova în rețelele științifice internaționale la care România este deja parte
✓ creșterea numărului de aplicații comune, precum și a ratei de succes, a cercetătorilor din România și Republica Moldova la programe europene.

Stagii de cercetare de care pot beneficia cercetătorii din Republica Moldova includ cheltuielile cu transportul, cazarea și diurna și pot, pe o perioadă de până la 2 luni în fiecare an pentru cercetătorii cu doctorat și pe o perioadă de până la 4 luni în fiecare an pentru doctoranzi.

Propunerile de proiecte pot fi elaborate în cele 6 domenii prevăzute de Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă 2022-2027:

  1. Digitalizare, industrie și spațiu;
  2. Climă, energie și mobilitate;
  3. Hrană, bioeconomie, resurse naturale, biodiversitate, agricultură și mediu;
  4. Sănătate;
  5. Cultură, creativitate și societate incluzivă;
  6. Securitate civilă pentru societate.

Pentru constituirea de parteneriate, MCID recomandă utilizarea platformei https://brainmap.ro/.

Din aceeași categorie...

România devine un pol european al  cercetării, creativității și inovării

România devine un pol european al cercetării, creativității și inovării

Peste doar două săptămâni, la Iași, se va deschide o nouă ediție a Expoziției Europene a Creativității și Inovării –…
Laser Valley Innovation Bootcamp 2025. Știința și antreprenoriatul scriu împreună viitorul tehnologiei

Laser Valley Innovation Bootcamp 2025. Știința și antreprenoriatul scriu împreună viitorul tehnologiei

În inima platformei de cercetare de la Măgurele, unul dintre cele mai vibrante hub-uri științifice din Europa de Sud-Est, va…
Vizita președintelui ANC, Andrei Alexandru, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA București)

Vizita președintelui ANC, Andrei Alexandru, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA București)

Președintele Autorității Naționale pentru Cercetare (ANC), Andrei Alexandru, a efectuat astăzi o vizită oficială la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru…
Sari la conținut