Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” IFIN-HH, coordonează un proiect inovator care poziționează cercetarea românească în avangarda domeniului medical prin dezvoltarea unor tehnologii laser avansate destinate diagnosticului și tratamentului cancerului. Proiectul intitulat „Aplicații medicale ale laserilor de mare putere – Dr. Laser”, lansat în prezența președintelui Autorității Naționale pentru Cercetare, Andrei Alexandru și a ministrului Marcel Boloș, beneficiază de un buget total de 35 de milioane de euro, finanțat prin Programul Operațional Sănătate al politicii de coeziune a Uniunii Europene și gestionat de Ministerul Educației și Cercetării prin Autoritatea Națională pentru Cercetare.
În cadrul evenimentului de lansare, echipa IFIN-HH a primit asigurări privind sprijinul deplin din partea ministrului Daniel David și a oficialilor prezenți, în vederea îndeplinirii obiectivelor propuse. Proiectul se remarcă prin introducerea a două premiere mondiale în #cercetarea medicală: demonstrarea și dezvoltarea producerii de ioni de carbon optimizați pentru radioterapia #cancerului, respectiv crearea unei tehnologii de imagistică #medicală de înaltă sensibilitate, cu o doză redusă de radiații. Aceste inovații vor facilita tratamentul unor afecțiuni complexe, precum cancerul, îmbunătățind semnificativ capacitățile de diagnostic și terapie.
Prin acest demers, institutul nostru contribuie decisiv la prioritizarea sănătății și la valorificarea fondurilor europene pentru dezvoltarea unor tehnologii de vârf. Astfel, România se aliniază eforturilor globale de a asigura accesul la servicii medicale de înaltă calitate, consolidându-și rolul în cercetarea științifică internațională.
COMUNICAT CNCS privind discuțiile apărute în spațiul public referitoare la finanțarea sistemului național de cercetare-dezvoltare-inovare Brief: Cercetarea românească nu are…
Dr. Ulpia Elena Botezatu, expert în cadrul Agenției Spațiale Române (ROSA), instituție aflată în coordonarea Autorității Naționale pentru Cercetare, a…
România devine, în premieră, stat coordonator al unui Consorțiu European pentru Infrastructură de Cercetare (ERIC), prin recenta recunoaștere oficială a…