Skip to content

Lansăm Ghidul privind drepturile și comercializarea proprietății intelectuale – un pas strategic pentru valorificarea rezultatelor cercetării

Autoritatea Națională pentru Cercetare aflată în subordinea Ministerului Educației și Cercetării, anunță lansarea oficială a Ghidului privind drepturile și comercializarea proprietății intelectuale, un model destinat institutelor naționale de cercetare‑dezvoltare și universităților din România pentru elaborarea propriilor regulamente interne privind proprietatea intelectuală, care să ghideze procesul de valorificare a cercetării prin transparență și claritatea procedurilor. Documentul oferă un cadru coerent, actualizat și aliniat legislației în vigoare, în iulie 2025, și este disponibil pentru descărcare pe website-ul Autorității.

 

Regulamentul model acoperă întregul ciclu al rezultatelor de cercetare – de la înregistrarea și protecția invenției până la valorificarea și remunerarea echitabilă a inventatorului. Întregul proces este ilustrat printr-o hartă interactivă care servește drept instrument practic de navigare dinamică. Utilizatorii pot astfel accesa într-un mod simplu informația relevantă și pot afla cu ușurință  care sunt pașii și etapele cheie în gestionarea și valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv modele de formulare și contracte specifice. Ghidul a fost elaborat cu sprijinul Băncii Mondiale în cadrul Acordului de Servicii de Asistență Tehnică Rambursabile privind „Modernizarea cercetării în România: îmbunătățirea calității și relevanței sectorului de cercetare”.

 

„Pentru prima dată, institutele de cercetare și universitățile din România dispun de un document de referință, validat la nivel național, care le ghidează în elaborarea propriilor regulamente interne de proprietate intelectuală care să faciliteze valorificarea rezultatelor științifice și colaborarea mai eficientă cu mediul privat. Este un pas concret pentru a aduce cercetarea mai aproape de economie.”, a declarat în contextul lansării, președintele Autorității Naționale pentru Cercetare, Andrei Alexandru.

 

„Acest document este mai mult decât un instrument administrativ – este un sprijin concret pentru institutele de cercetare și universități care doresc să acorde mai multă atenție comercializării și să devină sustenabile financiar. Ne bucurăm să vedem deschiderea tot mai mare către colaborări cu mediul privat, iar prin acest cadru, realizat în strânsă colaborare cu Autoritatea Națională pentru Cercetare, ne-am dorit să oferim un ghid clar, accesibil și adaptat realităților din teren. Scopul nostru este să susținem institutele și universitățile să își protejeze rezultatele și să le transforme în impact tangibil pentru economie și societate.”

Łukasz Marc– Coordonator proiect, Banca Mondială.

 

Ghidul oferă, pentru prima dată, un instrument unitar, aliniat la bunele practici internaționale, propus oficial de Autoritatea Națională pentru Cercetare drept referință pentru institute și universități. În plus, punerea în aplicare a politicilor de proprietate intelectuală reflectă o deschidere strategică spre colaborări public‑private, transformând inovația din laboratoare în soluții concrete pentru economie.

 

Pentru a sprijini implementarea recomandărilor acestui Ghid și a oferi clarificări suplimentare, în toamna acestui an va avea loc un eveniment public de lansare, organizat de Autoritatea Națională pentru Cercetare, alături de echipa Băncii Mondiale. Evenimentul va reuni reprezentanți ai institutelor de cercetare și universităților, oferindu-le ocazia să discute direct cu echipa care a redactat documentul și cu coordonatorii proiectului. Participanții vor putea adresa întrebări, împărtăși provocările întâmpinate în dezvoltarea propriilor regulamente și identifica cele mai potrivite modalități de adaptare a recomandărilor la specificul fiecărei instituții inclusiv în cadrul unor ședințe individuale (1:1) cu echipa Băncii Mondiale.

 

 

Mai multe detalii despre data, formatul și modalitatea de înscriere vor fi comunicate în perioada următoare.

Din aceeași categorie...

Lansăm competițiile 2025 dedicate cercetătorilor români din diaspora

Lansăm competițiile 2025 dedicate cercetătorilor români din diaspora

Autoritatea Națională pentru Cercetare (ANC) anunță lansarea competițiilor 2025 pentru Proiecte de mobilitate pentru cercetători cu experiență din diaspora (MCD)…
Lansăm competiția DANUBIUS 2025, un pas strategic pentru integrarea României în infrastructura europeană de cercetare a sistemelor fluviu-deltă-mare

Lansăm competiția DANUBIUS 2025, un pas strategic pentru integrarea României în infrastructura europeană de cercetare a sistemelor fluviu-deltă-mare

Autoritatea Națională pentru Cercetare aflată în subordinea Ministerului Educației și Cercetării a aprobat lansarea competiției naționale 2025 aferente Subprogramului 5.9.4…
Sari la conținut