Misiunea şi viziunea actuală
Principala misiune este cunoaşterea complexă (geologică, ecologică, geofizică, geochimică şi a habitatelor, precum şi a resurselor convenţionale şi neconventionale) a macro-geo-sistemului Dunăre–Delta Dunării–zona costieră-Marea Neagră.
INCD GeoEcoMar este singurul institut din ţară care elaborează Hărţile oceanografice ale Platoului Continental romănesc al Mării Negre, analizând schimbările climatice globale şi efectele asupra mediului şi monitorizând geohazardele marine prin Centrul Național de Monitorizare – Alarmare la Hazarde Naturale Marine EUXINUS.
Alte misiuni de importanță națională privesc identificarea schimbărilor suferite în urma intervențiilor antropice și ale modificărilor climatice de către diferitele sectoare ale Dunării și de către Delta Dunării, gestiunea integrată a zonei costiere, studierea poluării în diverse zone acvatice (din zona lacurilor de munte până în zona adâncă a Mării Negre) identificarea de soluţii pentru stocarea geologică a CO2 în structuri subterane, precum şi elaborarea de propuneri pentru stabilirea de noi arii protejate şi Geoparcuri UNESCO în România.
Istoric
INCD GeoEcoMar a fost fondat în anul 1993 (HG nr. 672/1993), sub titulatura de Centrul Român de Geologie şi Geoecologie Marină – CRGGM, prin reorganizarea Laboratorului de Geologie Marină din structura Institutului de Geologie şi Geofizică. Acesta a devenit în anul 1996, prin HG nr. 1316/1996, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină – GeoEcoMar. Prin HG nr. 967/2004 s-a aprobat un nou Regulament de organizare şi funcţionare a institutului. În anii 2004, 2008, 2012 și 2021, INCD GeoEcoMar a fost reacreditat ca institut naţional de cercetare-dezvoltare.
Adrian STĂNICĂ
Director General
Email: astanica@geoecomar.ro
Telefon: +4021 252.55.11 Interior 218
Fax: +4021 252.25.94
Membrii Consiliului de Administrație
INCD GeoEcoMar reprezintă un pol de excelență în cercetarea domeniului marin, cu o contribuție specială referitoare la studiile geologice și geoecologice asupra macrosistemelor mare-deltă-fluviu.
Infrastructura de cercetare modernă, bazată în special pe nave de cercetare, a permis abordarea de studii complexe, cu caracter multidisciplinar, atât în cadrul programelor naționale, cât și internaționale.
Având ca obiectiv principal optimizarea constituirii și utilizării resurselor economico-financiare, respectiv maximizarea valorii institutului, dezvoltarea durabilă şi îmbunătăţirea performanţelor, s-a realizat creșterea și diversificarea activității și deschiderea de noi direcții de cercetare, precum și creșterea ponderii veniturilor obținute din fonduri internaționale (mai ales programele cadru europene) de cercetare în total venituri.
De asemenea, au fost dezvoltate activități de transfer tehnologic și inovare, cu actori din mediul privat și din administrațiile publice.
Proiecte fanion
(1) Horizon Europe DANUBIUS-IP (Implementation Phase for the ESFRI Research Infrastructure DANUBIUS-RI), Proiect de tip CSA in valoare de 1,5 Milioane Euro, sub coordonarea GeoEcoMar și având în consorțiu alte 27 de instituții din 10 state. Proiectul, care se va finaliza la sfârșitul lunii Septembrie 2025, are ca scop pregătirea pentru operaționalizarea primului ERIC cu sediul în România, DANUBIUS-ERIC.
(2) H2020 DOORS este un proiect de 9 milioane de Euro, finanțat prin programul Horizon 2020, sub coordonarea generală a GeoEcoMar și având în consorțiu 35 de instituții din 14 state. Proiectul a avut ca scop punerea în practică a Agendei Strategice de Cercetare Inovare la Marea Neagră, fiind, în cei patru ani de desfășurare, un deschizător de drumuri în multe direcții ale cunoașterii la Marea Neagră. Proiectul DOORS înseamnă numeroase premiere: De la tipuri de analize, măsurători, modele numerice, integrare cu date satelitare care nu au mai fost făcute până la acest proiect în Marea Neagră la primele acceleratoare pentru Economia Albastră, dezvoltarea unor direcții de urmat pentru implementarea Economiei Albastre până la nivelul anului 2050 și la crearea unor cursuri dedicate cunoașterii, protecției și utilizării sustenabile a Mării Negre.
(3) Proiect PNRR C9 I8 97/15.11.2022 Reconstituirea modelelor de conectivitate şi izolare a Megalacurilor Eurasiatice din timpul Neogenului-Cuaternarului pe baza multiplilor parametri, 01.07.2023-30.06.2026, 7.000.000 lei, fără parteneri;
Impact: S-au descoperit proporțiile imense ale celui mai mare lac din istoria planetei: Paratethys. Pentru această noutate ştiinţifică, INCD GeoEcoMar, împreună cu cercetători de la Universitatea din Bucureşti, au fost incluşi în Guinness World Records „Cel mai mare lac care a existat vreodată”.
Cele mai relevante rezultate științifice, tehnologice sau de transfer în economie
- Hărţile oceanografice rezultate şi evaluarea stării habitatelor prin prisma descriptorilor de stare şi presiune pentru partea de NV Mării Negre reprezintă un suport ştiinţific şi decizional pentru următorul plan ambițios al UE de refacere a mediului marin;
- Rezultatele științifice provenite din investigațiile pe Dunăre și Delta Dunării utilizate de către organismele legate de problematica Dunării (Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ), organisme de decizie centrale și locale – prefecturi, primării, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Agenția Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM);
- Datele obținute asupra poluării cu microplastice din medii acvatice din România au fost utilizate de IAEA/International Atomic Energy Agency, în raportul Nuclear Technology for Controlling Plastic Pollution (NUTEC Plastics);
- Revizuirea Planului de Management al Rezervației Biosferei Delta Dunării cu partenerii, inclusiv cu ARBDD;
- Identificarea de resurse neconvenţionale – gaz hidraţi şi gaze biogene – în zona economică exclusivă a României în Marea Neagră.
Alte date relevante din ultimii 3 ani privind infrastructura, rețelele internaționale, participarea în programe europene, brevete
Infrastructură:
- IOSIN Mare Nigrum, incluzând Nava de cercetări oceanografice – Mare Nigrum şi Nava de cercetări fluviale și costiere Istros;
- IOSIN EMSO-Euxinus compus din Reţeaua Black Sea Security, componenta românească a infrastructurii pan-europene de cercetare a mediului marin EMSO ERIC,
- rețeaua de GNSS – parte din EPOS- Romania,
- stațiile costiere Constanța și Mangalia (parte a consorțiului JERICO-RI, aspirant ESFRI),
- stația costieră Sulina (prima componentă a Supersite-ului Delta Dunării).
În 2024 a fost finalizat cu succes proiectul EMSO-EUXINUS Upgrade, prin Programul Operational Competitivitate (cod SMIS 125943).
Nava de cercetare Mare Nigrum este cea mai mare din bazinul Mării Negre și are o dotare specifică ce îi permite investigări multidisciplinare oceanografice în întregul bazin maritim.
Rețele internaționale:
- EurOcean (The European Centre for Information on Marine Science);
- ERVO (European Research Vessel Network);
- Institutul Oceanografic Internaţional (Malta);
- Global Carbon Storage and Sequestration;
- ENERG (European Network for Research in Geo-Energy);
- CO2NET (Carbon Dioxide Knowledge Sharing Network);
- EmodNet (Reţeaua de armonizare a datelor științifice din Mările Europei).
Participarea în proiecte europene:
- 22. Manifestări ştiinţifice internaţionale organizate:
- 35. Premii: 5 naţionale (ale Academiei Romăne) şi 2 internaţionale.
- Revistă ştiinţifică proprie – Geo-Eco-Marina – inclusă în SCOPUS.
Rezumat al raportului de activitate 2024
- Creșterea și diversificarea activității și deschiderea de noi direcții de cercetare;
- Creșterea ponderii veniturilor obținute din fonduri internaționale în total venituri;
- Dezvoltarea activităților de transfer tehnologic cu partenerii privați (OMV-PETROM.);
- Finalizarea operaționalizării elementelor noi ale EMSO-EUXINUS din fonduri proprii;
- In anul 2024 au fost depuse 6 propuneri de proiecte la Programul Orizont Europa, doua fiind selectate pentru finanţare şi vor demara in 2025.
- In anul 2024 au fost demarate 5 noi proiecte HORIZON EUROPE, GeoEcoMar fiind implicat și în numeroase alte proiecte internaționale încheiate cu alte directorate generale dar și cu IAEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică).
Proiecte europene derulate:
- 22 proiecte din care 5 proiecte H2020 (1 in coordonare generală GeoEcoMar),
- 14 proiecte Horizon Europe (1 în coordonarea generală a GeoEcoMar)
- 3 proiecte EmodNet.
Proiecte Naționale derulate: 15.
Programul Nucleu: Au fost continuate cele 14 proiecte iniţiate in anul anterior, încadrate în patru mari obiective:
- 1 – Gestionarea, monitorizarea și depoluarea mediului marin în contextul modificărilor climatice şi antropice, cod obiectiv;
- 2 – Sustenabilitatea resurselor marine – minerale, energetice și biologice – pentru promovarea economiei albastre;
- 3 – Tehnologii de gestionare și monitorizare a Zonei costiere-Deltei Dunării-Fluviului Dunărea;
- 4 – Noi instrumente şi metodologii de analiză a mediului, corelate cu accesul liber la date pentru tranziţia la știinţa deschisă.
Menționarea principalelor livrabile și indicatori de performanță – anul 2024:
- Cereri de brevete de invenție: 5
- Bevete obtinute: 1
- Nr. lucrări publicate in WOS (ISI): 35
- Nr. lucrări prezentate la manifestări științifice 84
- Numărul de manifestări ştiinţifice organizate de institut: 14
- Factor de impact cumulat al lucrărilor indexate WOS (ISI): 147,400
- Citări în reviste de specialitate indexate ISI: 758
- Contracte cu mediul privat: 9
Toate realizările ştiinţifice semnificative prezentate mai sus au fost obţinute de către cei 59 de cercetători (CS1, CS2, CS3, CS si IDT) ai INCD GeoEcoMar, productivitatea ştiinţifică, tehnologică şi de inovare crescând de la an la an.
Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină
Adresă: Str. Dimitrie Onciul, nr. 23-25, sector 2, cod 024053, Bucureşti
Telefon: +4021 252.25.94
Fax: +4021 252.25.94
Email: contact@geoecomar.ro
Website: www.geoecomar.ro