Misiunea şi viziunea actuală
Misiunea IBA București este de a răspunde provocărilor societății prin elaborarea, aplicarea și diseminarea cunoștințelor generate de cercetarea în domeniul agro-alimentar, având ca obiectiv, contribuirea la creșterea calității vieții prin promovarea unei alimentații sănătoase și prin crearea unui număr mai mare de locuri de muncă pe lanțul alimentar românesc, dezvoltând astfel o relație strânsă atât cu societatea, cât și cu industria din sectorul agro-alimentar.
Viziunea IBA București este de a deveni un reper important în cercetarea din domeniul agro-alimentar din România și de a face parte activă din comunitatea științifică internațională. Totodată, IBA își propune să fie un partener de încredere al industriei alimentare românești, răspunzând cât mai bine nevoilor de cercetare, dezvoltare și inovare din sectorul agro-alimentar. În viziunea IBA, promovarea unei alimentații și a unui stil de viață sănătos poate fi realizată prin dezvoltarea de alimente de înaltă calitate – sănătoase, sigure și produse în mod durabil.
Istoric
IBA București s-a înființat și funcționează sub actuala denumire din 01.08.2010, în baza HG nr. 546/2010, prin reorganizarea Institutului de Bioresurse Alimentare. În baza HG nr. 188/2025 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Cercetare din subordinea Ministerului Educației și Cercetării, IBA București funcționează în coordonarea Autorității Naționale pentru Cercetare (Anexa nr. 4, nr. crt. 33).
Institutul de Bioresurse Alimentare a funcționat ca persoană juridică din anul 2001 în baza HG nr. 677/2001, în subordinea Ministerului Agriculturii, Alimentației și Pădurilor, prin reorganizarea Institutului pentru Resurse Agroalimentare. Institutul pentru Resurse Agroalimentare s-a înființat prin desprindere din Institutul de Chimie Alimentară, pe structura fostului Laborator pentru Procesarea Resurselor Vegetale, Nutriție Umană, Conservare și Ambalare, în subordinea Ministerului Agriculturii și Alimentației în baza HG nr. 1056/2000.
Conf. Dr. Nastasia BELC
Director General
Email: nastasia.belc@bioresurse.ro
Telefon: +4031 620.58.34; +4021 210.91.28
Fax: –
Membrii Consiliului de Administrație
Direcții principale de cercetare ale INCDVB:
Institutul își axează activitatea de cercetare-dezvoltare pe patru direcții esențiale: siguranță alimentară, nutriție, (bio)tehnologii alimentare și științele consumatorului. Fiecare dintre aceste direcții contribuie la avansarea cunoștințelor și tehnologiilor în domeniul alimentar, având un impact semnificativ asupra sănătății publice, sustenabilității și bunăstării consumatorilor.
De asemenea, institutul desfășoară activități de consultanță, expertize și analize, oferă asistență tehnică pentru implementarea metodelor și tehnologiilor alimentare și stabilește relații științifice naționale și internaționale. Totodată, în cadrul institutului se desfășoară prestări servicii și activități de microproducție.
Proiecte fanion
- ”Valorificarea expertizei în cercetarea agroalimentară prin transfer de cunoștințe către mediul privat în vederea obținerii de produse alimentare sigure și optimizate nutrițional”, EXPERTAL, (2016-2022), POC, Axa Prioritară 1, Acţiunea 1.2.3, Parteneriate pentru transfer de cunoștințe, SMIS 105509, Buget: 13,898,923 lei. https://www.iba-expertal.ro
Parteneri (24 procesatori de alimente): Patiseria Cristina, Binder&Family, Intreprindere AD, Larisch Exim și Larisch (SATU MARE); Apilife (SIBIU), Zeolites și Natural Ingredients (BRAȘOV); Plantavorel (NEAMȚ); Panimon (BACĂU); Kidmat Eden (ARGEȘ); Eco Extract și Absolute Essential Oils (GIURGIU); Activeimmunity, Sanimed Internațional, Laboratoarele Medica și Aqua Queen (ILFOV); A&A Exprodcom, AL Ecoten, Hofigal, Velpitar, Expergo, Zitec Com și SECOM SRL (BUCUREȘTI).
- ”FoodSafety4EU – Multi-stakeholder Platform for Food Safety in Europe” (1.01.2021 –31.12.2023), proiect Horizon Europe, buget 3,000,000 euro. https://foodsafetyplatform.eu/; Coordonator CNR, Italia. Parteneri: 23 organizații europene și 50 de organizații suport. IBA a coordonat un pachet de lucru (cu 3 activități) din cele 8 și o activitate în alt pachet de lucru.
Fig. 3 Abordarea proiectului FoodSafety4EU și implicarea IBA în generarea de rezultate:
structura Platformei digitale colaborative și Strategia de Cercetare – Dezvoltare în domeniul Siguranței Alimentare
Platforma este activă, funcțională iar Forumul se organizează anual la începutul lunii decembrie cu ajutorul unui comitet de organizare în care IBA este implicată foarte activ, https://foodsafetyplatform.eu/event/eu-food-safety-forum-2025.
IBA a primit un premiu la Gala Dezvoltării Durabile în cadrul unui concurs derulat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României pentru realizările în cadrul proiectului european FoodSafety4EU
- ”Cercetări privind influența unor factori tehnologici asupra nivelului de acrilamidă din cartofi prăjiți și cafea”, Program Nucleu, (2019 – 2022), buget 2,216,337 lei
Acrilamida (AA) se formează în principal în alimentele bogate în carbohidrați (cereale, cartofi și boabe de cafea), atunci când acestea sunt supuse proceselor tehnologice de coacere, prăjire la temperaturi mai mari de 120°C și în condiții de umiditate scăzută.
Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului a clasificat AA ca „un potențial carcinogen la oameni” (Grupa 2A). Nivelurile actuale ale expunerii prin alimentație la AA a tuturor grupelor de vârstă indică o îngrijorare în ceea ce privește efectele sale cancerigene. Astfel, pentru protecția consumatorilor, Comisia Europeană a adoptat Regulamentul CE 2158/2017 care prevede măsuri de diminuare și nivelurile de referință pentru conținutul de acrilamidă din produsele alimentare.
Impact social: creșterea siguranței alimentare, creșterea calității vieții și protecției consumatorilor cu privire la conținutul de acrilamidă din produsele pe bază de cartofi, cafea prăjită, cafea instant (solubilă) și înlocuitori de cafea, comercializate pe piața din România.
Impact economic: implementarea în practica de laborator a unei metode GC-MS/MS pentru determinarea acrilamidei din produsele pe bază de cartofi, cafea prăjită, cafea instant (solubilă) și înlocuitori de cafea; procesatorii și autoritățile din domeniul siguranței alimentare și protecției consumatorilor vor putea analiza/evalua alimentele din aceste categorii, conform Regulamentului (CE) nr. 2158/2017; deschiderea de noi oportunități de colaborare cu organizații de cercetare naționale/ internaționale în domeniul siguranței alimentare.
Impact de mediu: utilizarea unei tehnici de extracție și purificare (SPE) rapide, simplu de aplicat, mai sigură pentru analistul chimist, cu impact minim asupra mediului înconjurător (consum redus de reactivi și solvenți organici, cantități reduse de deșeuri analitice etc.).
Tot prin proiect tip Nucleu s-a dezvoltat și metoda de dezvoltare a acrilamidei din produsele de panificație care a condus la colaborări cu industria de profil pentru adaptarea tehnologiilor în vederea minimizării procesului de formare al acestui contaminant ori prin reproiectarea matricei alimentare ori prin folosirea unor soluții biotehnologice.
- ”Consolidarea integrării nodului românesc METROFOOD-RO în infrastructura europeană de cercetare METROFOOD-RI”, METROFOOD-RO Evolve, (2024-2027) PCIDIF/144/PCIDIF_P1/OP1/RSO1.1/ PCIDIF_A3, SMIS 2021+ 309287, 15,430,903 lei
- INCDO-INOE 2000 Filiala Institutul de Cercetări pentru Instrumentație Analitică (ICIA),
- Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare (ITIM),
- Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mașini și Instalații destinate Agriculturii și Industriei Alimentare (INMA),
- Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara (USVT),
- Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMVB),
- Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați (UDJG) și Universitatea București (UB).
- 16 workshop-uri,
- 20 rapoarte tehnice,
- 1 colecție de norme metodologice,
- 1 ghid,
- 1 sistem informatic,
- 20 articole,
- 16 prezentări la evenimente științifice,
- 3 evenimente științifice organizate,
- 2 evenimente – de lansare și încheiere a proiectului,
- 5 rezultate
- R1 – Centru de cunoștințe digital funcțional;
- R2 – Lista de servicii METROFOOD-RO;
- R3 – Agenda Strategică de Cercetare și Fișa de parcurs 2027-2032;
- R4 – 2 ingrediente inovative obținute prin bioeconomie circulară și 2 produse alimentare noi care includ și noile ingrediente;
- R5 – Sistem informatic de trasabilitate.
Raport de activitate 2024
- 12 produse alimentare inovative (ex., cu index glicemic scăzut, fără gluten sau prin valorificarea sub-produselor vegetale precum frunze/ tulpini de broccoli);
- 3 tehnologii și 7 servicii științifice dezvoltate (ex: metode HPLC, ELISA, GC-MS/MS);
- 7 cereri de brevet de invenție și 3 brevete acordate;
- 19 articole publicate în reviste indexate WoS (factor de impact cumulat: 40,6) și 34 articole BDI;
- 66 lucrări științifice prezentate, 2 cărți și 6 manifestări științifice organizate (1 internațională);
- 78 de documente tehnico-economice elaborate;
- 526 de citări WoS ale articolelor publicate.
- Internaționale: medalie de argint și diplomă de excelență la EUROINVENT 2024
- Naționale: „Gustul ales 2024-INOVA” și premiu la Gala Dezvoltării Durabile.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București
Adresă(sediu social): Str. Dinu Vintilă, Nr. 6, Cod poștal 021102, Sector 2, București
Adresă(sediu secundar): Str. Băneasa Ancuța, Nr. 5, Cod poștal 020323, Sector 2, București
Telefon: +4031 620.58.33
Fax: +4031 620.58.34
Email: office@bioresurse.ro
Website: www.bioresurse.ro