Misiunea şi viziunea actuală
Misiunea COMOTI este aceea de a oferi soluții personalizate în domeniile aerospațial, energetic, al protecției mediului și al apărării. Acest lucru implică activități avansate de cercetare-dezvoltare, testare și implementare a aplicațiilor bazate pe turbine cu gaz, compresoare cu șurub și centrifugale, precum și dezvoltarea de echipamente destinate spațiului, mediului și propulsiei navale. Aceste procese sunt susținute prin utilizarea unor instrumente software specializate și a unei infrastructuri strategice de cercetare, asigurând astfel conformitatea cu cele mai înalte standarde de performanță și fiabilitate.
Viziunea COMOTI este de a deveni furnizor strategic de soluții integrate de cercetare-dezvoltare, testare și mentenanță în domeniile aerospațial, propulsie navală și energetic. Compania investește constant în dezvoltarea unor structuri unice, susținute de tehnologii de vârf, adaptate cerințelor specifice fiecărui sector.
Istoric
Fondat în anul 1986, sub denumirea de Centru de cercetare științifică și inginerie pentru motoare de aviație București în cadrul ICSITAV – Institutul de Cercetare Stiințifică și Inginerie Tehnologică de Aviație, în anul 1990 în baza HG 1136/19.10.1990 devine Institutul de cercetare și proiectare pentru motoare de aviație, in anul 1991 in baza HG 242/29.03.1991 devine SC COMOTI SA București iar, în anul 1996 în baza HG nr. 1226/1996, devine Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Turbomotoare – COMOTI, persoana juridică aflată în coordonarea Ministerului Cercetării şi Tehnologiei.
I.N.C.D. Turbomotoare – COMOTI are ca principale direcții de dezvoltare motoarele cu turbine de aviație, turbinele industriale cu gaze, sistemele de propulsie navale cu turbine şi cu piston, dezvoltarea de instalaţii, agregate, sisteme şi soluţii pentru industria de apărare, participarea la programe naționale, programe de colaborare internaționale și parteneriat tehnico-științific, producerea în condiţii de eficiență ridicată a energiei electrice și termice, exploatarea ecologică, raţională şi eficientă a resurselor naturale, tehnologiile şi echipamentele noi, destinate protecţiei şi ecologizării mediului.
Dr. ing. Valentin SILVESTRU
Director General
Email: valentin.silvestru@comoti.ro
Telefon: +4021 434.02.40
Fax: +4021 434.02.41
Membrii Consiliului de Administrație
Prezentarea succintă a activității curente și a direcțiilor strategice de cercetare
INCD Turbomotoare – COMOTI a abordat în ultimii ani direcții de cercetare-dezvoltare în domeniul motoarelor cu turbina cu gaze pentru aviație şi industriale, aplicații ale acestora şi alte subansamble, cum sunt: componente pentru turbomotoare de aviație, industriale şi pentru aplicaţii navale, grupuri de comprimare gaze naturale, grupuri co-generative, compresoare centrifugale pentru gaze naturale sau pentru aer, suflante pentru aer, echipamente şi servicii în domeniul reducerii zgomotului, echipamente din domeniul apărării, echipamente pentru industria spațială si mai nou tehnologii avansate cu emisii reduse de carbon și NoX, activitatea de cercetare-dezvoltare in domeniul aeronavelor fara pilot uman la bord (UAV) și eliminarea totală a carbonului, prin utilizarea hidrogenului și a altor soluții, tehnologii avansate de fabricație aditivă, de fabricație de precizie, precum – de exemplu: prelucrări tehnologice cu sudura, mașini unelte cu toleranță micronică, materialele compozite inteligente cu proprietăți de auto reparare, cu senzori încorporați, etc.)
Proiecte fanion
- Contract nr A-N19314 din 29.08.2024 MODERNIZARE SISTEM DE PROPULSIE DE MARȘ, GPN NPRM-ST40M PENTRU NAVELE PURTĂTOARE DE RACHETE ALE FORȚELOR NAVALE
Durata proiect: 36 Luni
Furnizarea, instalarea și punerea în funcțiune a 6 produse “Grup de Propulsie Naval de Marș – GPN NPRM-ST40M”
- NAVYPROM – Dezvoltarea şi implementarea unei soluţii moderne de înlocuire a sistemelor de propulsie la Navele Purtătoare de Rachete ale Forţelor Navale Române
Durată Proiect: 37 luni
Consorţiu:
- CO: Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI
- P1: Resiţa Reductoare şi Regenerabile S.A.,
- P2: Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”,
- P3: Academia Navală „Mircea cel Batrân”,
- P4: Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti,
- P5: Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare
- ESA – VEGA-E – Modelarea si dezvoltarea stand de testare turbopompe TPO pentru programul VEGA-E
Perioada desfasurare: (2018-2025),
Beneficiar: Agenția Spațială Europeană / AVIO Spa
- DREAM Danube River Environmental Assessment and Monitoring
Durata proiect: 18 luni,
University of Ruse „Angel Kanchev”, COMOTI – National Research and Development Institute for Gas Turbines, ICPE-CA – National Institute for R&D in Electrical Engineering, proiectul intenționează să evalueze în mod cuprinzător calitatea aerului și a apei, poluarea fonică și alte aspecte de mediu, utilizând tehnologii de ultimă generație, cum ar fi vehicule aeriene fără pilot (UAV) și o barcă cu propulsie solară.
- LOADER – Lifting and Offloading Add-on Device for EL3/Argonaut Resources
Perioada: 2025-2027
Parteneri: Agenția Spațială Europeana – ESA
În cadrul programului Argonaut, dezvoltat de Agenția Spațială Europeană (ESA) și dedicat explorării lunare sustenabile, COMOTI contribuie prin implementarea proiectului LOADER, desfășurat în parteneriat cu Initium Space. Scopul acestuia este dezvoltarea unei macarale lunare, capabile să descarce echipamente și sarcini utile pe suprafața Lunii, în sprijinul viitoarelor misiuni Argonaut.
- Hold Down and Release Mechanism for Sample Transfer Arm under Mars Sample Return mission
Perioada: 2022-2030
Parteneri:
- Leonardo Electronics (contractor principal),
- European Space Agency – ESA (beneficiar),
- National Aeronautics and Space Administration – NASA (integrator final).
Misiunea Mars Sample Return (MSR), desfășurată în perioada 2022–2030, este o inițiativă comună a Agenției Spațiale Europene (ESA) și NASA/JPL. Proiectul European reunește un consorțiu format din 10 parteneri, coordonat de Leonardo Electronics Italia și ESA, având ca obiectiv dezvoltarea unui braț robotic european de ultimă generație (STA), care va echipa platforma de aterizare pe Marte, dezvoltată de NASA.
Cele mai relevante rezultate științifice, tehnologice sau de transfer în economie
Prin proiectele de cercetare TURBONAV si NAVYPROM, COMOTI a contribuit la ridicarea nivelului de securitate națională și consolidarea apărării naționale, prin implementarea de soluții inovative la problemele tehnice și tehnologice identificate la nivelul navelor Forțelor Navale Române.
Prin cele 2 proiecte de cercetare au fost dezvoltate şi implementate soluţii moderne de înlocuire a sistemelor de propulsie la Fregatele tip 22 si la Navele Purtătoare de Rachete ale Forţelor Navale Române.
Alte date relevante
- Dezvoltarea infrastructurii de cercetare:
- Centrul de Cercetări Avansate în domeniul Sistemelor de Propulsie (CCASP) – in constructie
- Cameră curată ISO 8/ISO7 pentru activități de asamblare, integrare și testare a echipamentelor pentru spațiu – in constructie
- Centru de mentenanta pentru turbomotoare ST-40M – in constructie
- Dezvoltarea infrastructurii de cercetare pentru caracterizarea etanşarilor cu labirint rotativ) – INFRASEAL – in constructie
- Participare in proiecte EDF (European Defence Fund) – 2 proiecte castigate, 2 in curs de semnare.
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare – COMOTI Bucureşti
Adresă: Bulevardul Iuliu Maniu, nr. 220 D, Cod poștal 061126, Sector 6, București
Telefon: +4021 434.02.40 / +4021 434.01.98
Fax: +4021 434.02.41
Email: contact@comoti.ro
Website: www.comoti.ro