Consorțiul pentru o Infrastructură de Cercetare Central-Europeană
Act de înființare
- Decizia de punere în aplicare a Comisiei (UE) Nr. 2014/392 din 24.06.2014 privind instituirea Consorțiului pentru o infrastructură central – europeană de cercetare CERIC-ERIC
Obiective
- Scopul CERIC-ERIC este de a coagula și de a dezvolta într-un mod coerent infrastructuri de cercetare în domeniul caracterizării materialelor, nanostructurilor si biomaterialelor, infrastructuri la care accesul multor cercetători din Europa și chiar din lume se realizează cu dificultate.
- CERIC-ERIC promovează integrarea capacităților naționale multidisciplinare de analiză avansată a structurilor partenere din spațiul central-european într-o infrastructură europeană de cercetare descentralizată unică, deschisă cercetătorilor la nivel mondial.
- CERIC-ERIC asigură, prin intermediul unui sistem internațional de evaluare inter pares, acces liber gratuit în regim competitiv la utilizarea optimă a infrastructurii de cercetare avansată, know-how-ului și a resurselor disponibile.
- Consorțiul CERIC-ERIC reunește 8 țări membre: Austria, Cehia, Croația, Italia, Polonia, România, Slovenia și Ungaria.
- România este Membru Fondator al CERIC-ERIC.
Activități principale
- Exploatarea potențialului științific al spațiului central-european privind utilizarea luminii sincrotron și a altor examinări microscopice pentru tehnicile de analiză și de modificare, în special pentru prepararea și caracterizarea materialelor în domenii precum științele vieții, nanoștiință și nanotehnologie, patrimoniu cultural, mediu și științele materialelor.
- Furnizarea accesului gratuit utilizatorilor selectați prin intermediul procesului de evaluare inter pares la nivel internațional, pe bază de calitate.
- Utilizarea în mod optim a resursele și know-how-ului prin coordonarea activităților de cercetare și de dezvoltare de tehnologii relevante, prin promovarea și coordonarea unor sesiuni comune de formare a personalului științific și tehnic.
- Dezvoltarea unei politici comune privind protecția și exploatarea know-how-ului și a proprietății intelectuale.
România este reprezentată de Autoritatea Națională pentru Cercetare (ANC) la nivelul guvernării administrative.
Consorțiul științific românesc participant este coordonat de INCD Fizica Materialelor.
Beneficiile participării României la CERIC-ERIC
- Vizibilitate internațională ridicată prin colaborarea cu echipe de cercetare cu tradiție în domenii diverse;
- Creșterea ratei de participare în propuneri de proiecte finanțate din bugetul Uniunii Europene sau din alte surse de finanțare internaționale;
- Dobândirea de expertiză prin colaborarea cu alți cercetători din CERIC;
- Facilitarea accesului echipelor de cercetare din Romania la infrastructuri indisponibile la nivel național.