Skip to content

Contribuția Elvețiană

Obiectivul general al Programului de cooperare elvețiano-român este de a contribui la reducerea disparităților economice și sociale în cadrul UE și în România, prin dezvoltarea și consolidarea în continuare a relațiilor bilaterale dintre Elveția și UE și statele sale membre.

Programul va contribui la creșterea economică și la competitivitatea României prin consolidarea excelenței în cercetare și a capacităților de inovare ale organizațiilor de cercetare, universităților și întreprinderilor din România și prin facilitarea cooperării în domeniul cercetării și inovării cu partenerii din Elveția.

Potrivit prevederilor Anexei 1 – Reglementări specifice de țară ale Acordului-cadru dintre Guvernul României și Consiliul Federal Elvețian privind implementarea celei de-a doua contribuții elvețiene în anumite state membre ale Uniunii Europene pentru reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene, semnat la București la 12 decembrie 2022, aprobat prin H.G. nr. 61/ 2023 și modificat prin H.G. nr. 9/ 2024, Autoritatea Națională pentru Cercetare îndeplinește rolul de Operator de Program, deținut anterior de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, pentru două  Măsuri Suport (Programe).

Acordul Măsurii Suport dintre Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și respectiv Ministerul Finanțelor din România a fost semnat la 29 februarie 2024, iar Acordul de Implementare a Măsurii Suport dintre Ministerul Finanțelor și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a fost semnat la 20 decembrie 2024.

Prin cele două componente ale Programului în valoare de 13 milioane CHF contribuție elvețiană, asigurată prin Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare – SDC, se urmărește crearea de parteneriate de cercetare sustenabile pe termen lung între parteneri români, elvețieni și alți parteneri europeni, în scopul, printre altele, de a încuraja participarea comună la Programul-cadru de cercetare și inovare al UE și respectiv creșterea participării României la principalele rețele internaționale de cercetare și infrastructură pentru a stimula cercetarea științifică în România prin asigurarea accesului la servicii și date de înaltă calitate, după cum urmează:

  • a. Proiecte comune multilaterale de cercetare (MJRP);
  • b. Infrastructura Luminii Extreme – Fizică Nucleară (ELI-NP).

Acordul Măsurii Suport dintre Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și respectiv Ministerul Finanțelor din România a fost semnat la 6 mai 2025, iar Acordul de Implementare a Măsurii Suport dintre Ministerul Finanțelor și Autoritatea Naţională pentru Cercetare a fost semnat la 15 mai 2025.

Prin cele două componente ale Programului în valoare de 7,4 milioane CHF contribuție elvețiană, asigurată prin Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice – (SECO), se urmărește consolidarea infrastructurii de măsurare şi îmbunătăţirea capacităţilor de modelare şi interpretare a datelor precum și studierea avansată a concentraţiilor de metan şi a particulelor în suspensie, în vederea obținerii unor progrese semnificative în acest domeniu de mare interes la nivel național și european, după cum urmează:

  • c. Infrastructura de Cercetare a Aerosolilor, Norilor și Gazelor Minore (ACTRIS);
  • d. Studierea emisiilor de metan în Europa de Est (EEMS).
Sari la conținut