Infrastructură de Cercetare pentru Științele Patrimoniului
Act de înființare
- Decizia de punere în aplicare (UE) 2025/709 a Comisiei din 28 martie 2025 de înființare a Infrastructurii europene de cercetare pentru știința patrimoniului (E-RIHS ERIC)
Obiective
- E-RIHS este Infrastructura Europeană de Cercetare pentru Știința Patrimoniului care sprijină cercetarea privind interpretarea, conservarea, documentarea și managementul patrimoniului.
- În 2016, E-RIHS a fost inclus în Foaia de parcurs ESFRI, iar pe 28 martie 2025, E-RIHS a fost oficial înființat ca și Consorțiu European pentru Infrastructură de Cercetare (ERIC), consolidându-și rolul de infrastructură strategică pentru știința patrimoniului în Europa și nu numai.
- Misiunea E-RIHS este de a oferi acces integrat la expertiză, date și tehnologii printr-o abordare standardizată și de a integra facilități europene de top la nivel mondial in conservarea si managementul patrimoniului.
- Consorțiul E-RIHS-ERIC reunește 16 țări (15 state membre ale UE plus Israel), 6 observatori și implică peste 100 de instituții de știință a patrimoniului din întreaga lume.
- România este Membru Fondator al E-RIHS ERIC.
Activități principale
- Asigurarea accesului deschis, axat pe excelență, pentru cercetare în mediul academic și industrial la infrastructură de ultimă generație, prin intermediul a patru platforme integrate: ARCHLAB, DIGILAB, FIXLAB, MOLAB.
- Dezvoltarea unor practici comune, protocoale și a unui ecosistem de interoperabilitate de date, instrumente și servicii pentru cercetarea în știința patrimoniului, contribuind la înființarea EOSC și la utilizarea acestuia de către cercetătorii din domeniul științelor patrimoniului;
- Promovarea unei abordări multidisciplinare incluzive a cercetării în știința patrimoniului, ajungând la toate comunitățile de utilizatori: știință, artă, inginerie, antropologie, științe umaniste digitale;
- Asigurarea formării următoarei generații de oameni de știință specializați în patrimoniu.
România este reprezentată de Autoritatea Națională pentru Cercetare (ANC) la nivelul guvernării administrative.
Consorțiul științific românesc participant este format din 5 institute de cercetare, 2 universități de artă și 1 muzeu și cuprinde un număr de 9 instituții afiliate. Este coordonat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică – INOE 2000.
Beneficiile participării României la E-RIHS ERIC
- Concentrarea capacităților de top (laboratoare, resurse umane, expertiză) care vor facilita obținerea unor rezultate științifice remarcabile (lucrări științifice, brevete);
- Îmbunătățirea indicelui performanței științifice a României;
- Acces la parteneriate cu instituții de prestigiu pentru dezvoltarea de proiecte la scară largă;
- Acces la expertiza E-RIHS ERIC oferită exclusiv de Consorțiul E-RIHS ERIC, acces la facilități de cercetare și cele mai bune practici de gestionare a infrastructurii;
- Formare recunoscută și integrată în sistemul de instruire E-RIHS (E-RIHS Academy) cu eticheta E-RIHS ERIC;