Skip to content


România este stat membru fondator al Centrului de cercetare în domeniul antiprotonilor şi al ionilor în Europa (centrul FAIR), o mare infrastructură de cercetare aflată în construcţie la Darmstadt, în Germania. 

Centrul FAIR se numără printre cele mai mari proiecte cu acceleratoare din lume pentru ştiinţe fundamentale şi aplicate ce va deschide oportunităţi de cercetare fără precedent în domeniul fizicii hadronice, nucleare, atomice şi plasmei

La realizarea acestui proiect ambiţios început în 2010 odată cu semnarea Convenţiei FAIR contribuie statele semnatare ale Convenţiei FAIR şi anume Finlanda, Franţa, Republica Federală Germania, India, Polonia, România, Federaţia Rusă, Slovenia şi Suedia precum şi Marea Britanie, în calitate de partener asociat și Cehia ca partener aspirant.


Parlamentul României a ratificat Convenţia FAIR prin Legea nr. 307/2013 şi a desemnat instituția de resort a administrației publice centrale, în prezent Autoritatea Națională pentru Cercetare, ca entitate responsabilă pentru aplicarea prevederilor sale.

Construirea, punerea în funcțiune și exploatarea/operarea centrului FAIR a fost încredinţată unei societăţi cu răspundere limitată, cu sediul la Darmstadt, care se supune legislaţiei germane.

Autoritatea Națională pentru Cercetare este acţionar la compania FAIR GmbH unde deţine 1,16% din capitalul subscris în valoare nominală de 25.000 euro. Precizăm faptul că acţionarul majoritar, cu aproximativ 70% din acţiuni la compania FAIR GmbH, este Centrul Helmholtz de Cercetare pentru Ioni Grei (GSI) din Darmstadt, finanţat de Germania prin Ministerul Federal pentru Cercetare, Tehnologie și Spațiu.


România este reprezentată în forul de guvernare (Consiliul) al centrului FAIR și în structurile subordonate acestuia (comitete) de personal din cadrul Autorității Naționale pentru Cercetare, Institutul de Fizică Atomică și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei.

Finanțarea activităților de cercetare-dezvoltare ale instituțiilor din România la experimentele centrului FAIR, derulate pe baza protocoalelor specifice încheiate (MoU), se realizează din bugetul Planului Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare (PNCDI), conform reglementărilor specifice în vigoare. Conducerea activităților se realizează de către Institutul de Fizică Atomică pe bază de contract de finanțare încheiat cu Autoritatea Națională pentru Cercetare.


Pagina dedicată FAIR a Institutului de Fizică Atomică.

Pagină oficială FAIR

Sari la conținut