Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea și evaluarea aplicării unor politici publice optime pentru asigurarea creșterii economice, prosperității și dezvoltării durabile, în rândul statelor membre și la nivel global.
Aderarea României la OCDE reprezintă un obiectiv major de politică externă. România și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor de extindere din aprilie 2004, candidatură care a fost reiterată în mai multe rânduri.
La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu România, celelalte țări aspirante fiind Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Indonezia, Peru și Thailanda.
La 10 iunie 2022 a fost adoptată Foaia de Parcurs pentru Aderare (Accession Roadmap) a României la OCDE, care accentuează importanța valorilor comune, viziunii și priorităților împărtășite cu Organizația și menționează comitetele sectoriale ale OCDE care vor evalua conformitatea cu legislația și practicile OCDE, principiile care vor ghida activitatea acestora, precum și maniera în care se vor desfășura discuțiile de aderare cu autoritățile române. În luna decembrie 2022 a fost depus Memorandumul Inițial pentru aderarea României la OCDE.
Autoritatea Națională pentru Cercetare (ANC) exercită rolul de instituție coordonatoare pentru Comitetul pentru Politica Științifică și Tehnologică (CSTP) al Organizației pentru Cooperare si Dezvoltare Economică (OCDE).
Comitetul pentru Politica Științifică și Tehnologică (CSTP) și grupurile sale de lucru încurajează cooperarea între membrii OCDE și economiile partenere în domeniul politicii științifice, tehnologice și de inovare (STI), cu scopul de a sprijini obiectivele economice, sociale și dezvoltarea durabilă în diverse domenii cheie, precum politicile științifice globale, politicile de inovare orientate către misiuni, guvernanța tehnologică, biotehnologii, nanotehnologii și tehnologii convergente etc.
CSTP își desfășoară activitatea prin intermediul grupurilor sale de lucru/inițiative:
NESTI monitorizează, supervizează și coordonează procesul de colectare a datelor statistice în domeniul STI, contribuind la dezvoltarea de standarde statistice, infrastructură de date, indicatori și analize cantitative necesare acoperirii cerințelor și priorităților CSTP.
NESTI colaborează cu alte comitete și grupuri de lucru OCDE cu privire la datele statistice relevante pentru STI, industrie și economie digitală, coordonează dezvoltarea unor indicatori OCDE împreună cu experți și comunități de utilizatori relevante.
Subgrupul MARIAD al NESTI este compus din delegați cu expertiză și responsabilități privind practici administrative de managementul datelor STI și analiza acestora.
MARIAD coordonează, în numele și în colaborare cu NESTI, implementarea activităților analitice ale OECD care solicită utilizarea datelor administrative pentru cercetare și sprijin pentru inovare.
TIP are ca obiectiv sprijinirea țărilor în perfecționarea politicilor publice în direcția stimulării științei, tehnologiei și inovării pentru o creștere economică durabilă și incluzivă. Grupul de lucru TIP asistă CSTP în dezvoltarea unor cadre pentru politici, abordări analitice și consultanță în arii precum:
- creșterea productivității, utilizarea eficientă a resurselor publice și private pentru STI
- evaluarea impactului politicilor STI asupra obiectivelor economice și sociale
- facilitarea creării, diseminării și aplicării cunoașterii științifice prin angrenarea unor seturi largi de actori din sectorul public și privat
- informarea privind formularea și crearea de politici STI și mix-uri de politici relevante către diverse niveluri (local, național)
TIP raportează în mod regulat către CSTP și menține relații strânse cu alte grupuri în subordinea CSTP și cu grupuri ale OECD relevante pentru STI. De asemenea, TIP colaborează cu alte organizații internaționale și cu societatea civilă, pentru a crea sinergii și a evita dublarea eforturilor.
Plaja de interes pentru BNCT variază de la subiecte precum dezvoltarea, utilizarea, rolul și impactul biotehnologiilor, nanotehnologiilor și tehnologiilor emergente, inovare și comercializare, etică, educație, competențe și instruire, guvernanță, comunicarea științei șmd.
BNCT se preocupă și de zona de confluență a unor discipline precum științele vieții, fizică, inginerie, informatică cu tehnologii precum biotehnologii, nanotehnologii și ICT, și are de acoperit sectoare cel mai probabil a fi afectate de aceste noi tehnologii (medicină, manufacturare, sustenabilitatea mediului, mediul marin, nutriție și agricultură).
Stimulează comunicarea dintre comunitățile științifice, factorii politici și publici pentru a promova înțelegerea principiilor tehnologice de bază asociate cu avansul în sectorul biotehnologii, nanotehnologii și tehnologii emergente.
BNCT raportează către CSTP și acordă asistență cu privire la prioritățile pe termen scurt, mediu și lung.
Forumul Științific Global (GSF) sprijină țările să își îmbunătățească politicile în domeniul științei, oferind un format de consultări, deliberări și analize pe teme de importanță majoră în politica științei, într-un cadru inter-guvernamental.
GSF este deschis tuturor membrilor OECD și menține relații și cu țările non-membre OECD, principalul grup țintă pentru rezultatele proiectelor GSF fiind reprezentat de decidenții politici în domeniul STI.
Sub egida CSTP, GSF produce rapoarte și recomandări de politica științei la nivel administrativ și operațional înalt.
Activitățile sunt în general precedate de un studiu care definește nișa specifică pentru GSF, relevanța acesteia pentru prioritățile CSTP și legătura cu alte activități internaționale ale OCDE.
Forumul Global pentru Tehnologie (GFTech) este o inițiativă OCDE care are ca scop reunirea celor mai talentate minți din domeniul tehnologiei cu factorii de decizie politică, pentru a reduce incertitudinile legate de riscurile tehnologiilor de vârf.
Forumul folosește o abordare centrată pe oameni pentru a dezvolta soluții eficiente ce valorifică democrația și drepturile omului pentru a proteja valorile comune. Forumul Global pentru Tehnologie acționează, de asemenea, ca un loc de întâlnire pentru intrarea membrilor OCDE în dialog cu industria, sindicatele, mediul academic, societatea civilă și comunitățile tehnice.
Accentul actual se pune pe trei tehnologii: tehnologii imersive, tehnologii cuantice și biologie sintetică.
În cadrul acestor trei tehnologii, Forumul își propune să promoveze: tehnologia responsabilă, bazată pe valori și orientată spre drepturi; dezvoltarea durabilă precum și eliminarea decalajelor digitale și tehnologice.
În perioada 6-8 martie 2024 a avut loc la București, la sediul ANC, misiunea de evaluare a OCDE pentru Comitetul privind Politica Științifică și Tehnologică (CSTP). Misiunea a fost organizată de către ANC în colaborare cu echipa națională de coordonare a procesului de aderare, având scopul de a evalua nivelul de aliniere a României în domeniul Politică Științifică și Tehnologică.
În perioada 23–24 aprilie 2024 s-a desfășurat la Paris Reuniunea Ministerială a Comitetului privind Politica Științifică și Tehnologică (CSTP), precedată de Dialogul multilateral la nivel înalt, sub auspiciile Ministerului Învățământului Superior și al Cercetării din Franța. Reuniunea a fost co-prezidată de Austria, Columbia, Coreea, Norvegia, Spania și Elveția și a oferit miniștrilor cercetării o platformă importantă de discuții și orientări strategice cu privire la activitatea viitoare a CSTP, urmărind consolidarea relațiilor dintre membri, non-membri și organizații internaționale.
În data de 25 aprilie 2024 a avut loc prima discuție cu România în Comitetul Știință și Tehnologie al OCDE, marcând astfel prima etapă formală de evaluare în cadrul acestui Comitet, în procesul de aderare la Organizație.
În perioada 14-17 Octombrie 2024 a avut loc la Paris evaluarea tehnică a României în cadrul Grupului de lucru al experților naționali în statistică (NESTI). În cadrul NESTI, Autoritatea Națională pentru Cercetare a colaborat permanent cu reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică (INS) în vederea adaptării României la cerinţele şi bunele practici ale OCDE în acest domeniu.
În data de 8 noiembrie 2024 a avut loc la Paris evaluarea tehnică a României în cadrul CSTP. Delegația ANC a fost însoțită de domnul Luca Niculescu, secretar de stat MAE și coordonator național pentru procesul de aderare a României la OCDE.
În primul trimestru al anului 2025 a avut loc evaluarea României în cadrul Grupului de lucru Biotehnologii, nanotehnologii și tehnologii convergente (BNCT) al CSTP, prin procedura scrisă.
În urma finalizării evaluărilor în cadrul grupurilor de lucru, procedura adoptării avizului formal al CSTP a fost declanșată, urmând ca aceasta să marcheze finalizarea evaluării României în cadrul CSTP.
STIP Compass este o inițiativă comună a Comisiei Europene și a OCDE care își propune să colecteze date calitative și cantitative privind tendințele naționale în politicile științifice, tehnologice și de inovare (STI). Datele sunt colectate sub auspiciile Comitetului OCDE pentru Politică Științifică și Tehnologică (CSTP) și ale Comitetului pentru Spațiul European de Cercetare și Inovare (ERAC) al Uniunii Europene.
În contextul procesului de aderare la OCDE, ANC a participat la sondajele STIP Compass realizate în 2023, respectiv 2025.