Programul Cadru Orizont Europa 2021 - 2027
Orizont Europa este principalul program al Uniunii Europene pentru finanțarea cercetării și inovării în perioada 2021–2027, având un buget total de 95,5 miliarde EUR. Programul își propune să răspundă provocărilor climatice, să contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU și să stimuleze creșterea economică și competitivitatea Uniunii Europene.
Prin facilitarea colaborării internaționale și susținerea excelenței științifice și tehnologice, Orizont Europa îmbunătățește impactul cercetării și inovării asupra elaborării, implementării și susținerii politicilor europene, abordând totodată probleme globale majore.
Programul sprijină:
- generarea și diseminarea cunoștințelor și tehnologiilor de vârf,
- crearea de locuri de muncă,
- valorificarea talentelor din întreg spațiul european,
- consolidarea Spațiului European de Cercetare (ERA)
- Regulamentul 2021/695 al Programului-cadru pentru învățământul superior
- Decizia 2021/764 privind programul specific de învățământ superior
- Regulamentul financiar al UE 2024/2509
Consiliul European pentru Inovare
Sprijin pentru inovații cu potențial revoluționar și disruptiv, cu potențial de extindere care ar putea fi prea riscante pentru investitorii privați. Aceasta reprezintă 70% din bugetul alocat.
Misiunile UE reprezintă o nouă modalitate de a aduce soluții concrete la unele dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm. Acestea au obiective ambițioase și vor produce rezultate concrete până în 2030.
- Adaptarea la schimbările climatice: sprijinirea a cel puțin 150 de regiuni și comunități europene pentru a deveni rezistente la schimbările climatice până în 2030
- Cancer: colaborarea cu Planul european de combatere a cancerului pentru a îmbunătăți viața a peste 3 milioane de oameni până în 2030 prin prevenție, vindecare și soluții pentru a trăi mai mult și mai bine
- Restaurați oceanul și apele noastre până în 2030
- 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030
- Un Acord privind Solul pentru Europa: 100 de laboratoare vii și faruri pentru a conduce tranziția către soluri sănătoase până în 2030
Politica științei deschise
- Accesul deschis obligatoriu la publicații și principiile științei deschise se aplică pe tot parcursul programului. Știința deschisă este o obligație legală în cadrul Orizont Europa. Scopul său este de a promova o mai mare transparență și încredere în beneficiul cercetării științifice și în beneficiul cetățenilor UE.
Parteneriate cu industria, axate pe obiective ambițioase, în sprijinul obiectivelor de politică ale UE.
În cadrul programului Orizont Europa, există 3 moduri diferite de implementare pentru parteneriatele europene:
Parteneriate europene instituționalizate
Întreprinderi comune și inițiative în temeiul articolului 187 și 185 din Tratatul privind funcționarea UE (TFUE)
Următoarele întreprinderi comune sunt instituite ca organe ale Uniunii pentru o perioadă care se încheie la 31 decembrie 2031 și sunt finanţate în cadrul CFM 2021-2027:
- întreprinderea comună pentru bioeconomia circulară în Europa;
- întreprinderea comună pentru o aviaţie curată;
- întreprinderea comună pentru un hidrogen curat;
- întreprinderea comună pentru căile ferate ale Europei;
- întreprinderea comună EDCTP3 „Sănătatea la nivel mondial”;
- întreprinderea comună „Iniţiativa pentru inovare în domeniul sănătăţii”;
- întreprinderea comună pentru cipuri;
- întreprinderea comună „Proiectul de cercetare privind ATM în contextul Cerului unic european” 3;
- întreprinderea comună „Reţele și servicii inteligente”
Parteneriate cofinanțate
Parteneriatele cofinanțate finanțează programe comune de activități de cercetare și inovare între finanțatori din domeniul cercetării și inovării.
Acestea sunt implementate prin intermediul acordurilor de grant Orizont Europa semnate de Comisie și un consorțiu de parteneri, compus în general din finanțatori din domeniul cercetării și inovării și alte autorități publice.
Partenerii implementează apeluri transnaționale comune, precum și activități suplimentare, cu o cofinanțare de 30% sau 50% din partea Orizont Europa.
La acestea, ANC participă prin UEFISCDI, asigurând finanțarea apelurilor de proiecte.
- European Rare Diseases Research Alliance – ERDERA
- European Partnership for Safe and Sustainable Food Systems – FutureFoodS
- Accelerating farming systems transition: Agroecology living labs and research infrastructures – AGROECOLOGY
- Transforming Healthcare systems – THCS
- Water Security for the Planet – Water4All
- The European Biodiversity Partnership – Biodiversa+
- ERA4Health
Parteneriate coprogramate
Parteneriatele coprogramate se bazează pe programarea în comun a activităților de cercetare și inovare și pe mobilizarea de activități suplimentare de către parteneri, în conformitate cu obiectivele parteneriatului.
Acestea se bazează pe un memorandum de înțelegere, pe care Comisia îl semnează cu asociațiile industriale.
Contribuția UE este implementată prin intermediul unor cereri de propuneri din cadrul programului Orizont Europa, în timp ce contribuțiile corespondente din partea partenerilor sunt implementate sub responsabilitatea acestora (https://www.era-learn.eu/network-information/networks?cid=&el_participants=&el_type=coprogrammed-ps&el_status=&funding_framework=&societal_challenges=&research_fields=&coord= ).
Programarea comună aduce o abordare de parteneriat și o viziune comună între țările UE, cu scopul este de a reuni eforturile naționale și de a utiliza mai bine programele naționale de cercetare.
- Healthy Diet, Healthy Life – HDHL
- Joint Programming Initiative on Agriculture, Food Security and Climate Change – FACCE
- Transnational cooperation on the missions approach – TRAMI – 101056814
- Building capacities for the climate neutral and smart cities mission – CapaCITIES – 101056927
- Research infrastructures consortium of NCPs in Horizon Europe – RICH Europe – 101058398
- Alliance for research on cultural heritage in Europe – ARCHE – 101060054
- European parntership driving urban transitions – DUT – 101069506
- A climate neutral, sustainable and productive blue economy partnership – SBEP – 101086379
- Horizon Academy: Connecting and training NCPs towards a unified support system – NCP4HE – 101118823
- Network of national contact points for the five EU missions – NCP4Missions – 101121092
- Linking Ukraine to the European Research Area – Joint Funding and Capacity Building Platform for Enhanced Research and Innovation Cooperation – LUKE – 101188315
- Fast-tracking the national narrative for climate-neutral urban futures – CapaCITIES 2.0 – 101203247
- European parntership driving urban transitions phase 2 – DUT Phase 2 – 101137614
- A climate neutral, sustainable and productive blue economy parternship – SBEP II – 101182418
- European partnership on animal health and welfare II (în pregătire)
- BrainHealth partnership (în pregătire)
- European forest partnership (în pregătire)
- Raw materials partnership (în pregătire)
Rețeaua punctelor naționale de contact (PNC) este principala structură care oferă îndrumări, informații practice și asistență cu privire la toate aspectele participării la programul Orizont Europa.
Nominalizați de autoritățile naționale sau regionale, aceștia sunt recunoscuți oficial de Comisia Europeană (CE) pentru a oferi servicii de asistență de înaltă calitate privind finanțarea UE pentru cercetare și inovare. Punctele de contact naționale (PNC) acționează ca o punte între CE și companii, mediul academic, centre de cercetare, organisme publice și asociații de cetățeni. Serviciile PNC sunt gratuite.
Echipa PNC România vă poate asista și consilia în toate etapele proiectului dumneavoastră:
- Înainte de depunerea proiectului
- În timpul implementării proiectului
- Exploatarea rezultatelor proiectului
Regulile de participare la Programul-cadru Orizont Europa oferă un cadru juridic care specifică cine poate participa și în ce condiții. În plus, acestea oferă informații suplimentare despre aspecte precum bugetul, instrumentele financiare, accesul liber, evaluarea, eligibilitatea costurilor și drepturile de proprietate intelectuală.
Normele simplificate din cadrul programului Orizont Europa urmăresc să asigure o mai mare claritate juridică și să reducă sarcina administrativă pentru beneficiari. Aceste măsuri reflectă angajamentul Comisiei Europene de a facilita accesul la finanțare și de a optimiza procesul de implementare a proiectelor.
Conditii minime de participare
Acțiunile de cercetare și inovare (RIA) și acțiunile de inovare (IA) necesită un consorțiu de cel puțin trei entități juridice care sunt independente una de cealaltă și din care cel puțin o entitate juridică are sediul într-un stat membru al UE. Celelalte entități juridice trebuie să aibă sediul fie în diferite state membre ale UE, fie în țări asociate cu Orizont Europa. Programul de lucru și/sau apelul pot include excepții de la această regulă standard.
Termenul „entitate juridică” este considerat a include atât persoanele juridice, cât și persoanele fizice (de exemplu, proprietarii individuali).
Beneficiarii suplimentari dincolo de condițiile minime menționate mai sus nu sunt supuși criteriilor obligatorii de independență unul față de celălalt și domiciliu în diferite state membre ale UE / țări asociate.
Condiții specifice de participare se aplică unor tipuri de proiecte specifice, cum ar fi, de exemplu, proiecte ERC, proiecte MSCA, proiecte EIC, acțiuni de coordonare și sprijin (CSA) sau acțiuni de cofinanțare.
Persoanele juridice pot participa în calitate de terți (subcontractanți, contractori, entități afiliate, parteneri asociați, contributori în natură, sprijin financiar acordat terților) indiferent de domiciliul lor, atâta timp cât sunt respectate conditiile si regulile de participare ale programului de lucru și apelul.
Programul de lucru și/sau documentul de apel relevant pot specifica condiții suplimentare pentru apelurile individuale (de exemplu, privind numărul de participanți, tipul de participanți și domiciliul).
Acțiunile de cercetare și inovare (RIA) și acțiunile de inovare (IA) necesită un consorțiu de cel puțin trei entități juridice care sunt independente una de cealaltă și din care cel puțin o entitate juridică are sediul într-un stat membru al UE. Celelalte entități juridice trebuie să aibă sediul fie în diferite state membre ale UE, fie în țări asociate cu Orizont Europa. Programul de lucru și/sau apelul pot include excepții de la această regulă standard.
Termenul „entitate juridică” este considerat a include atât persoanele juridice, cât și persoanele fizice (de exemplu, proprietarii individuali).
Beneficiarii suplimentari dincolo de condițiile minime menționate mai sus nu sunt supuși criteriilor obligatorii de independență unul față de celălalt și domiciliu în diferite state membre ale UE / țări asociate.
Condiții specifice de participare se aplică unor tipuri de proiecte specifice, cum ar fi, de exemplu, proiecte ERC, proiecte MSCA, proiecte EIC, acțiuni de coordonare și sprijin (CSA) sau acțiuni de cofinanțare.
Persoanele juridice pot participa în calitate de terți (subcontractanți, contractori, entități afiliate, parteneri asociați, contributori în natură, sprijin financiar acordat terților) indiferent de domiciliul lor, atâta timp cât sunt respectate conditiile si regulile de participare ale programului de lucru și apelul.
Programul de lucru și/sau documentul de apel relevant pot specifica condiții suplimentare pentru apelurile individuale (de exemplu, privind numărul de participanți, tipul de participanți și domiciliul).
Eligibilitatea entităților juridice pentru finanțare în cadrul Orizont Europa
Entitățile juridice sunt eligibile pentru finanțare dacă sunt stabilite într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o țară asociată programului-cadru Orizont Europa.
Entitățile juridice din țări terțe neasociate programului nu sunt, în principiu, eligibile pentru a primi finanțare din partea Uniunii Europene și trebuie să își suporte propriile cheltuieli de participare.
Totuși, în anumite cazuri excepționale, astfel de entități pot fi eligibile pentru finanțare, dacă:
- Țara terță este explicit menționată în programul de lucru ca fiind eligibilă pentru finanțare;
- Comisia Europeană apreciază că participarea respectivei entități juridice este esențială pentru implementarea acțiunii propuse.
Informații detaliate pot fi găsite accesând
- în documentul Comisiei Europene „Lista țărilor participante în Orizont Europa”
- în ghidul Comisiei Europene „Ghidul utilizatorului pentru definiția IMM-urilor”
- în Regulile de participare, articolul 22
În majoritatea cazurilor, în cadrul Orizont Europa se aplică principiul „un proiect = o rată”, ceea ce înseamnă că rata de finanțare este unică și se aplică în mod uniform tuturor partenerilor și activităților din cadrul aceluiași proiect.
Fiecare beneficiar primește un anumit procent din costurile totale eligibile, conform ratei de finanțare stabilite pentru tipul de acțiune în care se încadrează proiectul.
Structura costurilor eligibile:
Costurile eligibile sunt împărțite în două categorii
- Costuri directe, precum:
- cheltuieli cu personalul,
- costuri de călătorie,
- achiziția de bunuri și servicii.
Acestea sunt în legătură directă cu implementarea proiectului și sunt finanțate fie pe baza costurilor reale, fie prin rate fixe stabilite.
- Costuri indirecte („costuri generale” sau „de regie”), cum ar fi:
- chiria spațiilor de birouri,
- utilități și alte cheltuieli administrative.
Acestea nu pot fi atribuite direct unui proiect anume, dar sunt esențiale pentru desfășurarea activităților. Ele sunt finanțate printr-o rată forfetară de 25% aplicată costurilor directe eligibile (cu excepția anumitor costuri, cum ar fi cele de subcontractare).
Ratele de finanțare – exemplu:
Organizațiile non-profit, cum ar fi universitățile sau ONG-urile, sunt eligibile pentru finanțare în proporție de 100% în cadrul proiectelor de tip Innovation Action (IA), dacă:
- nu urmăresc profit prin formă lor juridică SAU
- sunt obligate prin lege (de exemplu, prin statutul lor) sau prin alte reglementări legale, să nu distribuie profituri.
Ce rată de finanțare se aplică organizației mele?
Rata de finanțare aplicabilă pentru fiecare proiect este specificată la nivelul apelului.
Rata individuală de finanțare pentru fiecare beneficiar este listată în ”Fișa de date” din Acordul de grant (GA) la punctul 3 -„Grant”.
Rata de finanțare pentru entitățile afiliate (ARTICLE 8 — AFFILIATED ENTITIES în GA) este evaluată independent de cea a beneficiarului de care sunt legate (adică rata de finanțare a beneficiarului nu se aplică automat entităților afiliate implicate în proiect).
Dacă se modifică caracteristicile relevante ale unui beneficiar în timpul proiectului (de exemplu, schimbarea tipului de organizație sau a statutului juridic), rata de finanțare poate necesita ajustare. În astfel de cazuri, este de obicei necesară o modificare formală a Acordului de grant (ARTICLE 39 — AMENDMENTS în GA).
Roluri în portalul de finanțare și licitații
În cadrul programului Orizont Europa, comunicarea dintre Comisia Europeană și consorțiul proiectului are loc prin intermediul unei platforme electronice de schimb, „portalul de finanțare și licitații”. În cadrul acestui portal, atât consorțiul, cât și beneficiarii trebuie să atribuie intern diferite roluri și drepturi de acces.
- Portal de finanțare și licitații – webinar pentru începători ( linkuri și înregistrare )
- Cum se nominalizează un LEAR (Legal Entity Appointed Representative) în Portalul de finanțare și licitații ( înregistrare )
- Manual online – roluri și drepturi de acces
- Roluri organizaționale: Aceste roluri se referă la întreaga organizație și la datele acesteia, dar nu acordă acces la proiecte/granturi. Această categorie include roluri de audit, care sunt atribuite doar în cazul desfășurării unui audit.
- Roluri în cadrul proiectului/contractului: Aceste roluri sunt atribuite separat pentru fiecare proiect/ Acord de grant (GA) și acordă diverse drepturi (citire, scriere și/sau trimitere).
Unele roluri sunt atribuite automat pe baza informațiilor furnizate în propunerea de proiect. Majoritatea rolurilor pot fi atribuite de către organizație, după cum este necesar. O persoană poate avea mai multe roluri în același timp.
- LEAR (reprezentant desemnat al persoanei juridice) – rol organizatoric.
Nu poate exista decât un LEAR per organizație. LEAR-urile sunt validate de Serviciul de Validare al Comisiei UE.
- PCoCo (Primary Coordinator Contact – persoană de contact principală) – rol proiect.
Acest rol desemnează persoana principală responsabilă in proiect, care poate depune solicitări, cereri, rapoarte și notificări Comisiei Europene în numele consorțiului.
Roluri organizaționale
- LEAR (reprezentant desemnat al persoanei juridice) : vezi mai sus
- Autoînregistrare: persoană care înregistrează prima dată o organizație în registrul participanților înainte ca LEAR să fie validat.
- Administrator de cont: sprijină LEAR în îndeplinirea sarcinilor sale
- LSIGN (semnatar legal): nominalizat de LEAR sau de un administrator de cont; poate fi atribuit unui anumit proiect de către CoCo sau PaCo
- FSIGN (semnatar financiar): vezi LSIGN
- PAuCo și AuCo [(contact principal) pentru audit]: Nominalizare doar în cazul unui audit; LEAR-ul este desemnat automat ca PAuCo și nominalizează alți (P)AuCo ulterior..
Roluri în proiect
- (P)CoCo (persoană de contact principală): principalul punct de contact între consorțiu și Comisia Europeană pentru un anumit proiect.
- PaCo (persoană de contact participant): reprezentant al oricărei alte organizații din consorțiu care nu este organizația coordonatoare.
- TaMa (responsabil de sarcină) : poate efectua anumite sarcini restricționate. crearea, actualizarea și încărcarea documentelor despre participarea organizației sale și completarea, modificarea sau ștergerea informațiilor despre proiect/contract. O organizație poate avea un număr nelimitat de membri TaMa în proiect. Nu pot nominaliza sau revoca persoane și nici nu pot trimite informații coordonatorului proiectului sau Comisiei Europene. Acest rol nu este utilizat în timpul fazei de depunere a propunerii de proiect.
- TeMe (membru al echipei proiectului): posibile drepturi de acces limitate (acces doar pentru căutare și citire).
- PLSIGN (semnat legal al proiectului): dreptul de a semna Acorduri de grant (GA) și amendamente în numele organizației.
- PFSIGN (semnatarul financiar al proiectului): are dreptul de a semna situațiile financiare (formularul C) în numele organizației.
Fazele proiectului – informații furnizate de Comisia Europeană
- Propunere de proiect
- Zi de informare: Identificarea oportunităților și depunerea unei propuneri (prezentări și înregistrare)
- Webinar Orizont Europa (inclusiv întrebări frecvente) (prezentări și înregistrare, subiect: aplicare și evaluare)
- O propunere reușită: Excelența științifico-tehnică este esențială, dar nu uitați de celelalte aspecte (prezentări și înregistrare)
- Participarea organizațiilor maghiare (întrebări frecvente)
- Cum să pregătești o propunere de succes (prezentări și înregistrare)
- Portalul de finanțare și licitații pentru începători (linkuri și înregistrare)
- Planul pentru egalitate de gen: Cine este vizat? Cum se respectă? (prezentări și înregistrare)
- Pregătirea grantului
- Pregătirea acordului de grant (prezentări și înregistrare)
- Webinar Orizont Europa (inclusiv întrebări frecvente) (prezentări și înregistrare), subiect: pregătirea grantului)
- Noutăți în Orizont Europa MGA (prezentări și înregistrări)
- Participarea organizațiilor maghiare (întrebări frecvente)
- Implementarea proiectului
- Zi de informare Orizont Europa: Managementul granturilor (prezentări și înregistrare)
- Webinar Orizont Europa (inclusiv întrebări frecvente) (prezentări și înregistrare; subiect: aspecte juridice și financiare)
- Noutăți în Orizont Europa MGA (prezentări și înregistrări)
- Aspecte privind eligibilitatea costurilor (prezentare)
- Certificate privind situațiile financiare (CFS) (prezentări și înregistrare)
- Diseminare și comunicare (prezentări și înregistrare)
- Costuri unitare cu personalul – noua metodă de cost în Orizont Europa (prezentări și înregistrare)
- Participarea organizațiilor maghiare (întrebări frecvente)
- Fnalizarea proiectului și auditul
- Zi de informare Orizont Europa: Managementul granturilor (prezentări și înregistrare)
- Webinar Orizont Europa (inclusiv întrebări frecvente) (prezentări și înregistrare; subiect: aspecte juridice și financiare)
- Noutăți în Orizont Europa – MGA (prezentări și înregistrări)
- Aspecte privind eligibilitatea costurilor (prezentare)
- Certificate privind situațiile financiare (CFS) (prezentări și înregistrare)
- Diseminare și comunicare (prezentări și înregistrare)
- Costuri unitare cu personalul – Noua metodă de cost în Orizont Europa (prezentări și înregistrare)
- Participarea organizațiilor maghiare (întrebări frecvente)