Skip to content

Directorul general al INCAS București, suspendat din funcție

Ministrul Cercetării Inovării și Digitalizării a emis ordinul privind suspendarea din funcție a directorului general, președinte al Consiliului de administrație al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială “Elie Carafoli” – INCAS București, Cătălin Nae, până la data de 25.06.2023, dată la care exercitarea funcțiilor acestuia încetează de drept.

Măsurile sunt dispuse ca urmare a faptului că MCID a luat act de decizia Direcției Naționale Anticorupție de a-l trimite în judecată pe directorul INCAS, „pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată”.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării își manifestă întreg concursul pentru demersurile judiciare de aflare a adevărului, de recuperare a prejudiciului produs și de garantare a bunei funcționări a importantului institut INCAS București.

***

Precizări pe fond privind decizia MCID:

Prin deciziile sale, în spețe similare, Curtea Constituțională a României a reținut că: „luând măsura suspendării contractului individual de muncă, angajatorul nu se pronunță asupra vinovăției sau nevinovăției angajatului şi nici asupra răspunderii sale penale, acestea fiind chestiuni a căror soluționare intră în sfera de activitate a organelor judiciare. Angajatorul […] atunci când ia cunoștință despre trimiterea în judecată a angajatului pentru săvârșirea unei fapte de aceeași natură poate lua măsura suspendării. Măsura suspendării durează până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, având așadar un caracter provizoriu”. În aceleași decizii, Curtea a mai arătat că” măsura suspendării contractului de muncă prevăzută de textele de lege criticate nu este contrară nici prezumției de nevinovăție, întrucât existența ori inexistența vinovăției se stabilește prin hotărâre judecătorească definitivă”.

Potrivit jurisprudenței CEDO, aceasta a statuat că scopul măsurii de suspendare pentru cauza de trimitere în judecată este mai degrabă de precauție şi provizoriu, deoarece privește apărarea interesului public prin suspendarea din funcție a unei persoane acuzate de comiterea unei infracțiuni de serviciu şi astfel de prevenire a altor posibile acte similare sau consecințe ale unor asemenea acte.

Ordinul privind suspendarea domnului Nae Cătălin din funcția de director general și respectiv de președinte al Consiliului de administrație al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” – I.N.C.A.S. București este disponibil AICI.

Din aceeași categorie...

Licitație de 80 milioane euro pentru componenta de cloud dedicat a cloudului guvernamental

Licitație de 80 milioane euro pentru componenta de cloud dedicat a cloudului guvernamental

Licitația pentru componenta de cloud dedicat din cloudul guvernamental a fost deschisă ieri în  Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP)…
Creșterea anuală cu doar 5% a plăților digitale generează în 5 ani majorarea PIB-ului României cu 7 miliarde lei

Creșterea anuală cu doar 5% a plăților digitale generează în 5 ani majorarea PIB-ului României cu 7 miliarde lei

Miercuri, 27 martie, la Palatul Victoria, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în parteneriat cu Cancelaria Prim-ministrului, a organizat o masă…
Un singur punct de contact pentru toate instituțiile publice – astăzi a fost semnat contractul de implementare pentru Portalul Digital Unic al României (PDURo)

Un singur punct de contact pentru toate instituțiile publice – astăzi a fost semnat contractul de implementare pentru Portalul Digital Unic al României (PDURo)

Marți, 19 martie, în sala Transilvania din Palatul Victoria a fost semnat contractul de implementare al proiectului „Portalul Digital Unic…
Sari la conținut