Skip to content

Drepturi egale pentru IT-iștii de la stat și din privat. S-a publicat ordinul care prevede scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate acestora

Ordinul care prevede scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor pentru angajații care desfășoară activități al căror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209) a fost publicat în Monitorul Oficial.

De prevederile prezentului Ordin, inițiat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, beneficiază în mod egal atât angajații din instituțiile publice, cât și cei din privat.

Ordinul aduce o serie de schimbări importante care vizează angajații din domeniul IT din instituțiile publice. Enumerăm câteva dintre aspectele relevante ale acestui ordin și cum vor contribui ele la transformarea digitală a României:

1. Scutirea de impozit pe venit: O veste bună pentru angajații din domeniul IT care lucrează în instituțiile publice! Noul ordin clarifică faptul că aceștia vor beneficia de scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor. Această măsură are scopul de a atrage și menține specialiștii în domeniul TIC în administrația publică, accelerând procesul de digitalizare al țării.

2. S-au extins domeniile de activitate ale compartimentelor din care trebuie să fie postul: postul poate face parte dintr-un compartiment care are ca obiect de activitate cel puțin unul dintre următoarele domenii, evidențiat în organigrama sau în afara organigramei angajatorului: tehnologia informației și a comunicațiilor, inteligență artificială și tehnologii digitale emergente, administrare fiscală în format electronic, baze de date, servicii de e-guvernare și transformare digitală;

3. Se aplică și angajaților din afara organigramei.

4. Aplicabilitatea ordinului în instituțiile publice locale: Ordinul se aplică și personalului angajat din instituțiile publice locale, în acord cu definiția prevăzută în Legea nr. 273/2006. Acest lucru elimină neclaritățile legate de aplicarea prevederilor în cadrul administrației publice locale.

5. Durata aplicării scutirii: Scutirea de impozit se aplică pe întreaga perioadă în care angajatul desfășoară efectiv activitatea de creare de programe pentru calculator. Acest lucru este stabilit prin act administrativ al conducătorului instituției publice.

6. Scutirea se aplică pentru întreaga durată a lunii, indiferent de durata efectivă de muncă: Dacă angajatul lucrează doar o parte dintr-o lună la crearea de programe pentru calculator, scutirea de impozit pe venit pentru salariile angajaților menționați la articolul 2 alineatul (1) se aplică pentru tot salariul primit în acea lună. Simplu spus, chiar dacă lucrează mai puțin, angajații se bucură de scutirea de impozit pe venit pentru întregul salariu din luna respectivă.

7. Evidențierea activităților angajaților: Noul ordin impune evidențierea distinctă a activităților angajaților care beneficiază de scutirea de impozit. Această evidențiere se realizează lunar, pe perioada în care se desfășoară efectiv activitatea de creare de programe pentru calculator, și se stabilește prin act administrativ al conducătorului instituției publice.

8. Excepții pentru angajații din instituțiile publice: Ordinul recunoaște faptul că activitatea de creare de programe de calculator poate fi stabilită/prevăzută în orice alt act juridic care stabilește atribuțiile de serviciu ale angajatului, nu doar în fișa postului.

9. Evaluarea periodică a angajaților: Noul ordin prevede evaluarea periodică a angajaților din domeniul IT pentru a verifica îndeplinirea criteriilor de scutire de impozit. Această măsură menține un nivel înalt de profesionalism și asigură că angajații își îndeplinesc în mod corespunzător sarcinile legate de crearea de programe pentru calculator.

Noul ordin aduce clarificări și modificări importante care vin în sprijinul angajaților din domeniul IT din instituțiile publice. Scutirea de impozit, aplicabilitatea la nivel local și clarificarea noțiunii de durată a aplicării scutirii reprezintă puncte-cheie care contribuie la transformarea digitală a României și la dezvoltarea profesională a specialiștilor.

Toate detaliile privind aplicarea prevederilor prezentului Ordin sunt publicate pe site-ul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și pot fi consultate la link-urile de mai jos:

Ordin privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator

Referat de aprobare privind Ordinul privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator

Din aceeași categorie…

A apărut noul număr al revistei InHouse

A apărut noul număr al revistei InHouse

Ajunsă la numărul 77, revista InHouse vă propune astăzi să vă familiarizați cu populațiile de nurcă europeană din Delta Dunării,…
MCID a organizat conferința de prezentare a programului Nucleu

MCID a organizat conferința de prezentare a programului Nucleu

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”…
Finanțăm cu 50 de milioane de lei transformarea digitală a 1000 de primării și consilii județe

Finanțăm cu 50 de milioane de lei transformarea digitală a 1000 de primării și consilii județe

La propunerea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi actul normativ pentru finanțarea…

Sari la conținut