IUCN

Institutul Unificat de Cercatari Nucleare (IUCN) din Dubna, regiunea Moscovei (120 km la nord de Moscova), Rusia, este un centru de cercetare international pentru stiinte nucleare. A fost infiintat printr-o Conventie semnata la data de 26 martie 1956 la Moscova de catre statele fondatoare cu scopul de a unifica potentialul lor stiintific si material pentru a studia proprietatile fundamentale ale materiei. IUCN are 18 state membre: Armenia, Azerbaidgean, Bielorusia, Bulgaria, Cuba, Cehia, Goergia, Kazahstan, Coreea, Moldova, Mongolia, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam.
    Romania participa in baza Statututlui IUCN (ratificat de catre Romania ca legea nr. 49/1994) la toate formele de activitate, de la cercetare fundamentala in domeniul fizicii nucleare, a particulelor elementare si materiei condensate pana la fizica aplicata si dezvoltare tehnologica.
    Principalele domenii de activitate ale IUCN sunt studiile teoretice si experimentale in fizica particulelor elementare, in fizica nucleara si cea a materiei condensate. Programul de cercetare al IUCN vizeaza obtinerea unor rezultate stiintifice deosebit de importante.
    In prezent Institutul are opt laboratoare, fiecare dintre ele fiind comparabil cu un institut mare in ceea ce priveste dimensiunea si obiectul investigatiilor impuse: Laboratorul Bogoliubov de Fizica Teoretica, Laboratorul Veksler-Baldin de Energii inalte, Laboratorul de Fizica Particulelor, Laboratorul Dzhelepov de Probleme Nucleare, Laboratorul Flerov de Reactii Nucleare, Laboratorul Frank de Fizica Neutronilor, Laboratorul de Tehnologii informationale si Laboratorul de Radiobiologie.
    IUCN detine o gama larga de facilitati experimentale pentru fizica:  acceleratorul de particule Nuclotron (energia particulelor: 7 GeV), trei ciclotroane (120, 145, 650 MeV), un fazotron (680 MeV) si un  sincrofazotron (4GeV). Institutul mai are de asemenea un reactor pulsat de neutroni rapizi (1500 MW pulsat) cu 19 extensii (instrumente asociate) de captura a fasciculelor de neutroni.
    In semn de recunoastere a contributiei exceptionale a oamenilor de stiinta de la IUCN la fizica si chimia moderna, Uniunea Internationala de Chimie Pura si Aplicata a denumit elementul 105 din Tabelul Periodic „Dubnium”.
    IUCN este denumit de asemenea „Scoala Stiintifica de Excelenta”. Multi oameni de stiinta si ingineri au facut practica la acest centru. Mai mult de 30 de ani o filiala a Universitatii de Stat din Moscova a functionat in Dubna. In 1991 a fost infiintat un Centru Universitar al IUCN. Studentii in anii terminali de la institutele in Rusia isi termina studiile la Dubna sub indrumarea unor oamnei de stiinta recunoscuti, efectuand practica la Laboratoarele IUCN. Incepand cu 1995 la IUCN se organizeazat un curs de pregatire postdoctorala.
 

Modificat la: 2010-05-17 17:01:00
e-Cerere 544
e-Petiție