Skip to content

Executivul a aprobat Hotărârea de Guvern privind Ghidul de guvernanță a platformei de cloud guvernamental

În ședința de astăzi, Executivul a aprobat Hotărârea de Guvern privind Ghidul de guvernanță a platformei de cloud guvernamental.

Asumată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ca pilon fundamental al accelerării transformării digitale a administrației, Platforma de Cloud Guvernamental va integra si va duce la o creștere a gradului de digitalizare a serviciilor publice oferite de către autoritățile/instituțiile publice din România.

Livrabil fundamental al investițiilor în transformarea digitală a României, Platforma de Cloud Guvernamental va reuni într-o singură arhitectură informatică, sigură și consolidată, aplicațiile și sistemele informatice ale administrației publice centrale.

Cu un buget alocat total de 561.780.000 Euro fără TVA, cloud-ul guvernamental este o componentă esențială a procesului de transformare digitală și va facilita trecerea României către o economie digitală  sigură, dinamică și aliniată cu direcțiile strategice de acțiune ale Uniunii Europene în ceea ce privește guvernanța datelor.

Beneficiile directe pentru cetățeni includ acces simplificat la serviciile publice, eficientizarea modului de furnizare a serviciilor publice, reducerea costurilor furnizării serviciilor publice.

Beneficiile pentru instituții publice sunt, printre altele, gradul de securitate cibernetică crescut și accesul la resurse de ultimă generație.

De asemenea, prin componenta Marketplace a cloud-ului, se vor facilita și oportunități de furnizare de către mediul privat a unor servicii de dezvoltare software și respectiv soluții și aplicații informatice ce vor fi utilizate de instituțiile și autoritățile publice.

Conform Hotărârii de Guvern adoptate astăzi, se asigură cadrul juridic necesar pentru implementarea și asigurarea furnizării serviciilor de cloud, cât și dezvoltarea ulterioară a Platformei, astfel:

  1. Politicile, strategia, standardele și criteriile de implementare, operare, utilizare, întreținere și dezvoltare ulterioară a Platformei;
  2. Cadrul de management și stocare a datelor în Platformă;
  3. Criteriile tehnice și operaționale privind implementarea, operarea, mentenanța și dezvoltarea ulterioară a Cloud-ului Privat Guvernamental;
  4. Planul pentru migrarea și integrarea în Cloud-ul Privat Guvernamental a sistemelor informatice și a serviciilor publice electronice ale instituțiilor și autorităților aparținând administrației publice, precum și lista autorităților și instituțiilor publice ale căror sisteme informatice și servicii publice electronice migrează în Cloud-ul Privat Guvernamental;
  5. Criteriile generale de asigurare a confidențialității, securității, interoperabilității, adaptării la standarde tehnice și semantice, respectiv a performanței aplicațiilor de tip SaaS găzduite în Platformă, prin intermediul unui marketplace, inclusiv a aplicațiilor dezvoltate de mediul privat, prin intermediul unui catalog;
  6. Normele metodologice de jurnalizare a evenimentelor și accesului la datele autorităților și instituțiilor publice găzduite în Cloud-ul Privat Guvernamental;
  7. Politica de cloud first.

Din aceeași categorie...

Licitație de 80 milioane euro pentru componenta de cloud dedicat a cloudului guvernamental

Licitație de 80 milioane euro pentru componenta de cloud dedicat a cloudului guvernamental

Licitația pentru componenta de cloud dedicat din cloudul guvernamental a fost deschisă ieri în  Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP)…
Creșterea anuală cu doar 5% a plăților digitale generează în 5 ani majorarea PIB-ului României cu 7 miliarde lei

Creșterea anuală cu doar 5% a plăților digitale generează în 5 ani majorarea PIB-ului României cu 7 miliarde lei

Miercuri, 27 martie, la Palatul Victoria, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în parteneriat cu Cancelaria Prim-ministrului, a organizat o masă…
Un singur punct de contact pentru toate instituțiile publice – astăzi a fost semnat contractul de implementare pentru Portalul Digital Unic al României (PDURo)

Un singur punct de contact pentru toate instituțiile publice – astăzi a fost semnat contractul de implementare pentru Portalul Digital Unic al României (PDURo)

Marți, 19 martie, în sala Transilvania din Palatul Victoria a fost semnat contractul de implementare al proiectului „Portalul Digital Unic…
Sari la conținut