Skip to content

Finanțarea principalelor programe de cercetare aflate în derulare, asigurată pentru 2025!

Autoritatea Națională pentru Cercetare (ANC) anunță cu bucurie finalizarea, în mai puțin de o lună de la operaționalizarea sa, a plăților tuturor avansurilor aferente Programului Nucleu și proiectelor de cercetare din cadrul Planului Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare IV (PNCDI IV), derulate prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, @UEFISCDI.

Astfel, la sfârșitul lunii martie 2025, plățile efectuate pentru Programul Nucleu au atins un cuantum de 45.050.000 lei, în timp ce pentru proiectele din Planul Național (UEFISCDI) s-au plătit 221.706.000 lei. Totodată, cotizațiile aferente au fost acoperite în valoare de 34.378.100 lei.

La începutul lunii aprilie, plățile la Programul Nucleu au fost în valoare de au 279.022.563,72 lei, demonstrând ritmul accelerat și angajamentul ferm al ANC pentru susținerea cercetării românești, astăzi președintele ANC semnând toate ordonanțările de plată pentru programul Nucleu.

În perioada următoare se vor efectua plățile la Instalațiile și Obiectivele Speciale de Interes Național în valoare de 13.120.852, precum și la Institutul de Fizică Atomică, în valoare de 55.947.584 lei.

ANC respectă astfel, în mod deplin, angajamentul asumat de Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David și de președintele acesteia, Andrei Alexandru, de a asigura finanțarea corespunzătoare și la timp a principalelor programe de cercetare din România. Acest pas confirmă determinarea noastră de a sprijini institutele naționale de cercetare-dezvoltare și comunitatea științifică în ansamblu, consolidând fundamentul pentru o cercetare de calitate, capabilă să răspundă provocărilor actuale și viitoare.

„Doresc să mulțumesc domnului ministru Daniel David pentru sprijinul constant, colegilor din Ministerul Educației și Cercetării, echipei ANC, partenerilor de la UEFISCDI și tuturor celor implicați în acest efort comun. Împreună, am demonstrat că cercetarea românească poate conta pe o finanțare stabilă și predictibilă. Îndemn institutele și cercetătorii noștri să continue să dezvolte proiecte de excelență, care să plaseze România în avangarda științei globale”, a declarat Andrei Alexandru, președintele ANC.

Autoritatea Națională pentru Cercetare își reafirmă angajamentul de a fi un partener de încredere al comunității științifice, oferind suport continuu și resursele necesare pentru ca institutele naționale de cercetare-dezvoltare să-și îndeplinească misiunea. Cu optimism și determinare, privim spre viitor, convinși că investiția în cercetare de calitate este cheia progresului și prosperității României.

Din aceeași categorie...

Comunicat CNCS privind discuțiile apărute în spațiul public referitoare la finanțarea sistemului național de cercetare-dezvoltare-inovare

Comunicat CNCS privind discuțiile apărute în spațiul public referitoare la finanțarea sistemului național de cercetare-dezvoltare-inovare

COMUNICAT CNCS privind discuțiile apărute în spațiul public referitoare la finanțarea sistemului național de cercetare-dezvoltare-inovare Brief: Cercetarea românească nu are…
România prezintă în plenul ONU concluziile sesiunii STSC – un pas ferm pentru un spațiu sigur și accesibil tuturor

România prezintă în plenul ONU concluziile sesiunii STSC – un pas ferm pentru un spațiu sigur și accesibil tuturor

Dr. Ulpia Elena Botezatu, expert în cadrul Agenției Spațiale Române (ROSA), instituție aflată în coordonarea Autorității Naționale pentru Cercetare, a…
România coordonează, Europa cercetează

România coordonează, Europa cercetează

România devine, în premieră, stat coordonator al unui Consorțiu European pentru Infrastructură de Cercetare (ERIC), prin recenta recunoaștere oficială a…
Sari la conținut