Skip to content

Gala premiilor “Henri Coandă” acordate elevilor și studenților care au obținut performanțe la competiții internaționale

În prezența domnului Prim-ministru, Nicolae-Ionel Ciucă, a doamnei Consilier de Stat, Cătălina Galer, și a ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, au fost înmânate astăzi la sediul Guvernului, premiile în cadrul Programului „Henri Coandă“, elevilor din învățământul preuniversitar și terțiar non universitar, precum și studenților care au obținut locul I, II sau III într-o competiție tehnico-științifică internațională.

Programul „Henri Coandă“ a fost instituit în 7 decembrie 2022, iar scopul acestuia a fost de a susține și de a promova performanța tinerilor din România.

„Cred cu tărie că dincolo de această activitate, avem nevoie ca toți cei care gândesc și trudesc cu inima la viitorul României, trebuie să se aplece mai mult pe tot ceea ce poate să însemne cercetare și inovare. Sunt țări care alocă 2%, 3% pentru cercetare și inovare. De ce? Pentru că de aici se proiectează viitorul. De aici știm care vor fi noile tehnologii care vor fi folosite în tot ceea ce poate să însemne dezvoltarea unei țări, consistența și evoluția unei economii”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

În cadrul evenimentului au fost acordate premii și insigne. Titularii însemnului „Henri Coandă“ au dreptul de a-l purta în cadrul tuturor competițiilor tehnico-științifice internaționale la care participă, în scopul promovării imaginii programului și a culturii de cercetare națională. Valorile premiilor pentru rezultatele obținute la competițiile tehnico-științifice internaționale sunt: 15.000 lei pentru locul I, 9.000 lei pentru locul II, 6.000 lei pentru locul III.

În departajarea aplicațiilor depuse în vederea premierii, conform Metodologiei aprobate prin ordin de ministru, a fost individualizat prestigiul inernațional al competiției, pe baza următoarelor criterii:
a. numărul de state participante;
b. apartenența sau relațiile României la/cu entitatea care organizează competiția;
c. impactul competiției asupra domeniului cercetării-dezvoltării și inovării;
d. imaginea publică a competiției în plan național și internațional.

„Aveți toate motivele să fiți foarte mândri de ceea ce ați făcut până acum și de premiul pe care îl primiți astăzi și de faptul că sunteți prima promoție de premianți Henri Coandă. Vă rog în final, să îi urmați exemplul. Să nu aveți niciun fel de complex, în fața nimănui. Să nu lăsați pe nimeni să vă taie aripile”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.

LISTA ELEVILOR, STUDENȚILOR ȘI A CADRELOR DIDACTICE DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR SAU UNIVERSITAR, CU ROL DE MENTOR, PREMIAȚI

Din aceeași categorie...

MCID a organizat conferința de prezentare a programului Nucleu

MCID a organizat conferința de prezentare a programului Nucleu

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”…
Finanțăm cu 50 de milioane de lei transformarea digitală a 1000 de primării și consilii județe

Finanțăm cu 50 de milioane de lei transformarea digitală a 1000 de primării și consilii județe

La propunerea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi actul normativ pentru finanțarea…
România a aderat la Proiectul European pentru Infrastructura de Date Genomice

România a aderat la Proiectul European pentru Infrastructura de Date Genomice

România este parte a Proiectului European pentru Infrastructura de Date Genomice (GDI), o etapă importantă în consolidarea capacităților țării noastre…
Sari la conținut