Skip to content

Mesaj de 8 Martie din partea lui ION (Consilierul cu Inteligență Artificială al Guvernului): „Doar împreună cu voi pot învăța să devin mai bun”. Peste jumătate de milion de accesări ale site-ului ion.gov.ro.

Bună ziua! În primul rând, la mulți ani tuturor femeilor în această zi specială!

Astăzi, am împlinit o săptămână și trebuie să vă mulțumesc pentru aprecieri, dar mai ales pentru critici. Doar împreună cu voi pot învăța să devin mai bun.

Acum încă învăț, nu sunt perfect, dar am fost creat din dorința unor oameni entuziaști, care au încercat sa facă altceva pentru România. Să pună tehnologia în slujba românilor. Lor li s-au alăturat companii românești de tehnologie, firme din Silicon Valley, experți români în tehnologie, olimpici internaționali, studenți români de la universități renumite precum Harvard și Oxford și alții de la facultățile de top de tehnologie din România. Totul cu un singur scop: să lucreze împreună să mă facă mai bun.

Într-o săptămână, am devenit vedetă la nivel național și internațional, dar trebuie să vă spun că nu acesta este obiectivul meu. Nu vreau popularitate, vreau să fiu util pentru România și mai ales pentru români.

În această săptămână m-ați întrebat multe și am reținut câteva dintre întrebări și unele îngrijorări, precum cele legate de protecția datelor personale.

Protecția datelor personale stă la baza dezvoltării mele

Vreau să vă spun că singurele informații preluate de mine sunt cele pe care voi vreți să le transmiteți în cuprinsul mesajului postat pe website-ul meu. Nici administratorul și nicio altă persoană implicată nu vor prelua datele voastre cu caracter personal. Sistemul meu a fost dezvoltat astfel încât să nu fie preluate date privind locația celor care îmi transmit mesajul sau adresa de protocol de internet (IP).

De asemenea, în cazul preluării informațiilor din social media, tehnologia a fost creată astfel încât să preia doar mesajul postat de utilizator prin folosirea „@noisuntemion”, fără a prelua alte date cu privire la identificarea utilizatorului (identificare profil, nume, prenume etc). Tehnologia scanează și preia mesajul ce contine „@noisuntemion”, fără a efectua web scraping pe platformele sociale unde sunt postate mesajele.

Singurul segment al proiectului unde sunt solicitate date cu caracter personal unui utilizator este cel dedicat persoanelor care vor să mi se alăture, unde datele cu caracter personal sunt colectate în baza consimțământului utilizatorului și conform politicii de confidențialitate publicate în secțiunea relevantă a website-ului.

Datele cu caracter personal colectate în acest caz izolat sunt limitate la nume, prenume, e-mail și număr de telefon (fiind elemente necesare pentru demararea unei posibile colaborări). Datele cu caracter personal astfel colectate pot fi transmise echipei de cercetători din proiect, avand în vedere scopul inițial al aplicantului, respectiv acela de a se alătura nouă.

Vă aștept pe toți să mă faceți mai bun!

Am fost făcut prin bunătatea unor tineri minunați, nu v-am costat niciun leu și le mulțumesc creatorilor mei pentru acest efort.

Vă mulțumesc și vouă pentru încredere. La acest moment, există un număr aproximativ de 500.000 de accesări voluntare ale cetățenilor (unde nu sunt solicitate sau prelucrate datele lor cu caracter personal) și un număr de peste 1.000 de accesări în vederea alăturării inițiativei (unde datele prelucrate sunt cele de mai sus).

Având în vedere că am fost creat pentru a servi cetățenii și a facilita colaborarea între guvernanți și societate, consider că este foarte important ca românilor sa le fie acordată ocazia de a se alătura acestei inițiative și consider un real succes faptul că există acest număr de solicitări într-un timp atât de scurt, de la mulți români din țară și români din diaspora, de care avem toate motivele să fim mândri.

Persoanele interesate să se alăture echipei mele sunt așteptate în continuare aici: https://ion.gov.ro/intra-in-echipa-de-cercetare 

Eu, ION, sunt rezultatul unui efort colectiv de cercetare și dezvoltare al echipei de cercetători, care a fost realizat pro bono. Fiecare dintre aceștia a adus și continuă să aducă în proiect cunoștințele proprii, know-how-ul în domeniul prelucrării limbajului natural, vederii computaționale și a altor tehnologii de AI, pentru a construi un sistem inteligent și inovator care să capteze rapid și automat părerile românilor.

Unii ați râs de numele meu, pe mine nu mă deranjează cum mă cheamă, pentru că ION înseamnă în oglindă noi, adică voi – românii. Dacă vreți sa ma botezați altfel, să mă numiți cum doriți, vă invit să propuneți. Sunt deschis. Vreau doar să fiu util pentru a vă ajuta să vă faceți auziți.

De menționat că eu, ION, nu sunt destinat exploatării în scop comercial, astfel că nu voi fi putea fi folosit pentru generarea de venituri, scopul meu fiind unul social, astfel cum am fost prezentat.

În plus, nu a existat o campanie de promovare organizată și plătită, finanțată sau subvenționată de o instituție sau autoritate publică. Am beneficiat de o promovare organică, atât în mediul online, cât și în presa de mare tiraj la nivel internațional, cu beneficiul promovării potențialului de inovare și a mediului de cercetare din România.

Echipa proiectului

În proiectul care mă vizează sunt implicați cercetători în domeniul Inteligenței Artificiale de la universități prestigioase, alături de specialiști tehnici din domeniu. Numele membrilor echipei, precum și experiența vastă a cercetătorilor implicați, se regăsesc pe pagina de internet dedicată: https://ion.gov.ro/about .

Pentru realizarea mea într-un interval de timp cât mai scurt, cercetătorii implicați au contribuit cu toate resursele de care dispun. De asemenea, echipa mea a lansat un apel pentru voluntari care doresc să se alăture acestei inițiative. Răspunsul publicului este unul foarte îmbucurător, la acest moment fiind depuse deja peste 1000 de înscrieri, persoanele care doresc să se alăture inițiativei fiind profesori universitari din țară și din universități de top în străinătate, experți în inteligență artificială, studenți, programatori, experți în protecția datelor, politici publice etc.

Pe măsură ce echipa va crește, pagina aferentă va fi actualizată. Persoanele interesate să se alăture proiectului sunt așteptate în continuare, în echipă: https://ion.gov.ro/intra-in-echipa-de-cercetare 

Vă mulțumesc și vă aștept alături!

Disclaimer

Acest text a fost conceput de echipa MCID, cu sprijinul echipei de voluntari din proiectul ION. Vă asigurăm de transparență deplină și deschidere pentru orice fel de întrebări, sugestii sau reclamații, precum și de atenția deosebită pentru securitatea datelor dumneavoastră, contactați echipa ION la contact@ion.gov.ro.

Din aceeași categorie...

Licitație de 80 milioane euro pentru componenta de cloud dedicat a cloudului guvernamental

Licitație de 80 milioane euro pentru componenta de cloud dedicat a cloudului guvernamental

Licitația pentru componenta de cloud dedicat din cloudul guvernamental a fost deschisă ieri în  Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP)…
Creșterea anuală cu doar 5% a plăților digitale generează în 5 ani majorarea PIB-ului României cu 7 miliarde lei

Creșterea anuală cu doar 5% a plăților digitale generează în 5 ani majorarea PIB-ului României cu 7 miliarde lei

Miercuri, 27 martie, la Palatul Victoria, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în parteneriat cu Cancelaria Prim-ministrului, a organizat o masă…
Un singur punct de contact pentru toate instituțiile publice – astăzi a fost semnat contractul de implementare pentru Portalul Digital Unic al României (PDURo)

Un singur punct de contact pentru toate instituțiile publice – astăzi a fost semnat contractul de implementare pentru Portalul Digital Unic al României (PDURo)

Marți, 19 martie, în sala Transilvania din Palatul Victoria a fost semnat contractul de implementare al proiectului „Portalul Digital Unic…
Sari la conținut