Skip to content

Situația catalogată drept „breșă de securitate” la dezbaterea privind legea securității cibernetice, organizată astăzi de MCID, este regretabilă. Imaginile respective au fost distribuite pe ecran în mod abuziv de către unul dintre participanții la dezbaterea publică din mediul online, ca urmare a transparenței depline pe care MCID o promovează. ”. În concret, un participant la dezbatere, cu un avatar fals, a accesat opțiunea “share screen” a platformei ZOOM și a distribuit materiale cu conținut pornografic.

Altfel spus, acest incident s-a întâmplat în contextul în care ne-am dorit transparență deplină, ca de fiecare dată. Orice persoană putea accesa link-ul de conectare pe platforma ZOOM. Am organizat o dezbatere publică mult peste cerințele legale, cu prezență fizică și online, pentru a da tuturor celor interesați șansa să participe. Aceasta transparență a fost exploatată de persoane care au tratat un subiect atât de important cu superficialitate.

Aceste abateri nu vor rămâne, însă, fără consecințe. MCID va face toate demersurile necesare pentru identificarea celor vinovați și, ulterior, plângerile aferente.

Reamintim prevederile Codului Penal pentru astfel de situatii:

„Art. 363 Perturbarea funcționării sistemelor informatice

Fapta de a perturba grav, fără drept, funcționarea unui sistem informatic, prin introducerea, transmiterea, modificarea, ștergerea sau deteriorarea datelor informatice sau prin restricționarea accesului la date informatice, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani”. 

În același timp, am demarat o activitate de audit intern pentru a identifica responsabilii din partea MCID. Vom lua toate măsurile care se impun pentru a nu mai permite asemenea incidente. 

Considerăm că adevărata știre a acestei zile este că în România se vorbește transparent și asumat despre un subiect sensibil și important, în egală măsură: proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, jalon în PNRR și subiect de interes strategic. Mai mult decât atât, situația de astăzi confirmă cât de important și necesar este acest demers legislativ. Le mulțumim celor care au ales sa trateze cu seriozitate aceasta dezbatere.

Din aceeași categorie...

Vă invităm să citiți și să explorați numărul 85 al revistei InHouse

Vă invităm să citiți și să explorați numărul 85 al revistei InHouse

Așa cum v-am obișnuit, în fiecare lună, Revista InHouse vă aduce în prim-plan inovația românească, viziunea științifică și realizările din…
România devine un pol european al  cercetării, creativității și inovării

România devine un pol european al cercetării, creativității și inovării

Peste doar două săptămâni, la Iași, se va deschide o nouă ediție a Expoziției Europene a Creativității și Inovării –…
Autoritatea Națională pentru Cercetare continuă demersul privind evaluarea organizațiilor de cercetare - The National Authority for Research continues the process of evaluating research organizations

Autoritatea Națională pentru Cercetare continuă demersul privind evaluarea organizațiilor de cercetare - The National Authority for Research continues the process of evaluating research organizations

RO Formular de înregistrare EN Registration form RO Autoritatea Națională pentru Cercetare continuă demersul privind evaluarea organizațiilor de cercetare. Prin…
Sari la conținut