Memorandum ELI

Vineri, 16 aprilie, la Praga, Romania a semnat impreuna cu Ungaria si Cehia Memorandumul de intelegere pentru infiintarea si functionarea Extrem Light Infrastructure (ELI).

Romania a fost reprezentata de domnul prof.dr.ing Adrian Curaj, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si de domnul prof, dr. ing Nicolae Zamfir reprezentant plenipotential al Romaniei pentru proiectul ELI.

Extreme Light Infrastructure este un proiect european prioritar, ce reuneste 13 tari europene si care materializeaza initiativa de a construi in Europa cel mai puternic laser de pana acum. Proiectul va fi dezvoltat pe trei paliere principale ce vor fi localizate in cele trei tari semnatare ale Memorandumului.

In Romania vor fi investiti aproximativ 300 de milioane de euro, din finantare europeana, pentru realizarea ELI Nuclear Physics, cel mai mare centru stiintific international din estul Europei, parte a proiectului Extrem Light Infrastructure (ELI). Acesta va fi localizat la Magurele, langa Bucuresti. Prin acest proiect, incepand cu acest an, in colaborare cu Cehia si Ungaria, România va dezvolta cel mai puternic LASER din istorie si va dezvolta tehnologii superioare celor ale Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN - European Organization for Nuclear Research).

Cu un puternic impact pozitiv, economic si social, acesta va deschide noi oportunitati pentru stiinta, tehnologie si industrie.

                                                                                               

 

Modificat la: 2010-04-16 00:00:00
e-Cerere 544
e-Petiție