Vizita comisarului european pentru Cercetare, Ştiinţă şi Inovare în România

 

Marţi 11 octombrie 2016, a avut  loc la Bucureşti vizita comisarului european pentru cercetare, știință și inovare, domnul Carlos Moedas, în scopul intensificării dialogului bilateral cu Comisia Europeană pe tema integrării și participării României la Spațiul European al Cercetării, precum şi al angajării pe drumul dezvoltării unor mari proiecte de infrastructuri de cercetare pan-europeneîn care este implicată România, precum ELI-NP(Extreme Light InfrastructureNuclear Physics)"Infrastructura Luminii Extreme - Fizică Nucleară"  și Danubius.

 

Un moment special l-a constituit vizitarea la Măgurele a proiectului ELI, despre care Comisarul european pentru Cercetare, Ştiinţă şi Inovare, Carlos Moedas, a declarat că este unul dintre cele mai inovatoare de acest gen la nivel european, adăugând că, în viitor, rezultatele cercetărilor derulate pot fi generatoare de premii Nobel. 

 

"Am avut oportunitatea să vizitez şi proiectul ELI, unul dintre cele mai inovatoare proiecte de acest gen din Europa, care deschide România către întreaga lume. Acolo am văzut cercetători din peste 20 de ţări. Este un proiect care trece dincolo de ştiinţă, construieşte un laser care într-o singură rază concentrează 10% din puterea Soarelui. De aceea, vreau să devin un ambasador al României şi un ambasador al acestui proiect la nivel european".

 

Comisarul european a precizat că, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o la Măgurele, a fost interesat de cercetările privind "materia întunecată", domeniu pe care-l vede ca pe "o revoluţie a viitorului, având în vedere că în prezent se cunoaşte doar 5% din materia Universului".

 

Următorul moment, întâlnirea cu premierul Dacian Cioloș a avut ca subiect facilitarea accesului cercetătorilor români la programele europene, precum şi  sprijinul UE pentru inițiative în domeniul cercetării în regiunea Mării Negre.

 

Întrevederea dintre cei doi s-a desfăşurat  în contextul lansării emisiunii de mărci poştale „Dincolo de frontierele cunoaşterii Laser Valley - Land of lights” care promovează programul de dezvoltare integrată a zonei Măgurele.

 

”Acest proiect este o mare reușită a cercetării de vârf românești, țara noastră fiind unul din cei trei parteneri care urmează să dezvolte cu fonduri europene un proiect european în care laserul să poate fi folosit în cercetare. În România, însă, ne dorim să mergem dincolo de cercetare. Intenția noastră este să folosim cercetarea și dezvoltarea acestui proiect și ca sursă a dezvoltării locale”, a spus prim-ministrul Dacian Cioloș cu ocazia lansării mărcii poștale.

 

În cadrul discuțiilor care au urmat, prim-ministrul a subliniat angajamentul României de a continua punerea în aplicare a programelor europene în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării. S-au abordat evoluțiile sectorului de cercetare-inovare în România.

 

 "Pentru viitorul Europei este foarte important rolul inovării şi ştiinţei. Nu poţi creşte nivelul de trai în Europa fără ştiinţă şi inovare. (...) Pentru a face viaţa noastră mai bună, e nevoie de ştiinţă şi inovare", a mai declarat domnul Carlos Moedas.

 

Comisarul european a precizat că se află pentru prima dată la Bucureşti şi a avut ocazia să vadă "lucruri extraordinare" în domeniul cercetării şi inovării.

 

Informaţiile au fost preluate de la Agenţiile Agerpres şi Mediafax.

 

.

Modificat la: 2016-10-12 14:31:00